de Dănuț CIOBANU
În timp ce populația județului Vaslui împrumută lunar de la bănci peste 13 milioane de lei, firmele contractează credite de numai 4,4 milioane de lei. Operatorii economici nu se mai pot apropia de bănci din cauza scumpirii creditelor, dar și a incapacității de a absorbi fonduri pentru noi investiții. Rezultatul unei astfel de realități este dur: peste 1.000 de firme locale își vor închide afacerile în acest an.
Populația din județul Vaslui a continuat să se împrumute într-un ritm alert de la băncile comerciale. În luna august 2021, gospodăriile populației aveau contractate credite în monedă națională în valoare de 1.017 milioane de lei. Pentru consum a fost alocată suma de 541,1 milioane de lei, în timp ce pentru achiziția de locuințe populația a folosit 429,6 milioane de lei. În luna ianuarie 2021 gospodăriile populației aveau credite la bănci în valoare de 907 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în primele opt luni ale anului populația a împrumutat în total 110 milioane de lei, cu o candență de 13 milioane de lei în fiecare lună.
Dacă populația a continuat să se împrumute masiv de la instituțiile financiare, agenții economici au ocolit băncile comerciale. Dacă la începutul acestui an firmele aveau la bănci credite în valoare de 577,7 milioane de lei, în luna august creditele au crescut la 630,9 milioane de lei. În total, operatorii economici au împrumutat în primele opt luni ale acestui an 53 milioane de lei, ceea ce înseamnă un ritm de împrumuturi de 4,4 milioane de lei în fiecare lună.
Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că până la sfârșitul acestui an, peste 1.000 de firme din județul Vaslui se vor desființa, iar la nivel național numărul acestora va fi de circa 100.000 de societăți. Pe de o parte, acest lucru înseamnă că tot mai puțini întreprinzători vor dori să își deschidă firme. Pe de altă parte, scade capacitatea agenților economici de pe piață de a accesa bani de la băncile comerciale.
„Băncile au început să scumpească banul. Pe bună dreptate, că și ele sunt societăți comerciale. Eu nu comentez ce face o bancă, dar comentez incapacitatea firmelor noastre de a accesa acești bani care devin tot mai scumpi. Eu cred că ar trebui să ne orientăm către proiectele europene. După aprobarea PNRR, programul trebuie să ajungă la nivel național, apoi împărțit pe județe. Cam la anul, în vară, va fi operațional acest program”, a spus Ionel Constantin.