Est News

ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI, „ȘTAFETA VETERANILOR”

 Se apropie Ziua Armatei României, iar în Ministerul Apărării Naționale s-a dat startul manifestărilor dedicate acestei sărbători.  Printre acestea se numără și ,,Ștafeta Veteranilor”, ediția a VIII-a, o acțiune a voluntarilor din Grupul ,,Invictus România”, ce are ca scop promovarea valorilor naționale și a respectului față de veteranii și eroii României din toate războaiele.

Și în acest an, evenimentul sportiv presupune purtarea a trei ștafete, pe trei trasee diferite, a căror culori au fost alese simbolic după culorile Drapelului Național: albastru, galben și roșu. Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți, alergător și ciclist, să se afle în cursă, ducând ștafeta mai aproape de destinație.

Activitatea se desfășoară în perioada 01-25.10.2021 și la ea participă alergători și cicliști, amatori sau profesioniști, din Ministerul Apărării Naționale și alte structuri ale sistemului național de apărare, asociații sportive și organizații nonguvernamentale.

Cele trei trasee însumează peste 3800 de km, iar pe parcursul lor participanții poposesc la fiecare monument ridicat în memoria eroilor români. Punctul final al ștefetei, unde cele trei trasee se întâlnesc, este municipiul Carei, la Monumentul Ostașului Român, pe data de 25 octombrie, de Ziua Armatei României.

În data de 12 octombrie, a început alergarea pe traseul roșu, cu plecare din Chișnău spre Iași. Ștafeta de pe traseul roșu a ajuns la Iași miercuri 13 octombrie, ora 17.00, iar predarea primirea a fost făcută în cadrul unei scurte ceremonii, care a avut loc în fața Palatului Culturii din Iași.

Astăzi, 14 octombrie, la ora 08.00 ștafeta a plecat de la Palatul Oștirii din Iași spre Vaslui și va ajunge la ora 16.30 în Centru Civic la Statuia domnitorului Ștefan cel Mare, unde va fi predată militarilor din garnizoanele Bârlad și Huși, în prezența oficialităților locale, iar mâine 15.10.2021, ora 08.00 ștafeta va fi purtată pe traseul Vaslui, Bacău.

Ștafeta Veteranilor nu este doar o simplă alergare, este un omagiu, pe care noi, cei de astăzi, îl aducem înaintașilor, precum jertfa supremă pe care au făcut-o aceștia pentru România.

 

Exit mobile version