Est News

Iluminat stradal modern, un vis ce devine realitate la Bârlad!

Încă un proiect important pentru bârlădeni – ”Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Bârlad” – este pe punctul de a prinde viață după ce, recent, pe SICAP a fost publicat anunțul privind licitația de execuție a acestui obiectiv. Prin implementarea acestui proiect, edilii bârlădeni urmăresc o transformare totală a sistemului local de iluminat public, astfel încât la final Bârladul să beneficieze de o rețea modernă, conform standardelor europene și care va genera costuri de exploatare și întreținere mult mai mici decât în prezent. La sfârșitul lunii octombrie se va afla ce firmă va fi declarată câștigătoarea licitației pentru execuția acestui proiect.

”Lucrările ce fac obiectul contractului presupun înlocuirea a 2.590 corpuri de iluminat existente (inclusiv consolele) cu aparate de iluminat cu Led, de diferite puteri. Va fi implementat un sistem de telemanagement la nivel de punct de aprindere pentru 4 puncte de aprindere, se vor monta 13 module de tip Gateway, dar va fi implementat și un sistem de telemanagement la nivel de punct luminos, pentru aparatele de iluminat aferente categoriei de drum”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Primăriei Bârlad.

Sistemul de telemanagement va permite edililor să aibă un control de la distanță al întregii rețele de iluminat public, vizualizarea în timp real în orice monent a stării întregului sistem de iluminat public, identificarea în timp real a defectelor survenite grație alertelor generate de sistem și, nu în ultimul rând, o reducere semnificativă a cheltuielilor.

„Scopul principal al proiectului este dat de introducere a unui sistem inovator, modern și eficace de gestiune a energiei. Acesta va permite reducerea consumului de energie electrică, dar și a costurilor necesare pentru iluminatul public. Obiectivul general al proiectului este, după cum se știe, creșterea eficienței energetice în municipiului Bârlad. Iluminatul public reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale civilizației. El are rolul de a asigura, atât orientarea și circulația în siguranță a pietonilor și vehiculelor pe timp de noapte, cât și crearea unui ambient corespunzator în orele fără lumină naturală. Măsurile prioritare sunt axate pe creșterea calității sistemului de iluminat public, care va avea o durată de lucru mult mai lungă decat în prezent și care va reduce implicit impactul asupra mediului înconjurător. Practic, se vor reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon, concomitent cu reducerea consumurilor totale de energie electrică cu ajutorul noilor puteri instalate în corpurile de iluminat. Iar acest lucru duce, evident, la o economie considerabilă la cheltuielile cu energie electrică a municipiului”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Anunțul privind licitația de execuție a acestui proiect a fost publicat în SICAP pe 19.08.2021. Valoarea estimată a achiziției este de 5.449.094 lei, fără TVA. Termenul de execuție a lucrărilor este de patru luni de la data predării amplasamentului după semnarea contractului de lucrări. Criteriul de atribuire este „prețul cel mai scăzut”, cu respectarea criteriilor de calificare și selecție stabilite. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 25.10.2021, ora 15.00. Proiectul este finanțat cu fonduri norvegiene, mai exact de către Innovation Norway, Operator de program pentru Mecanismele financiare Spațiul Economic European și Norvegian 2014-2021, „Programul energetic în România”, Domeniul de interes: „Eficiența energetică”.

Exit mobile version