Est News

Blestemul secetei s-a abătut din nou asupra Vasluiului! Pământul e cremene, iar fermierii nu pot semăna

de Dănuț CIOBANU 

Seceta pedologică extremă a pus stăpânire pe județul Vaslui. Solul este tare ca piatra, iar pe o adâncime de 0-20 centimetri deficitul de apă este foarte mare. Fermierii pregătesc cu greu terenul pentru însămânțări, cu consumuri mari de carburant și uzura utilajelor. Față de anul trecut, se înregistrează deja întârzieri la semănatul culturilor de toamnă.

Județul Vaslui este lovit din nou de seceta pedologică extremă. Conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie, în data de 18 octombrie 2021 rezerva de apă din sol pe o adâncime de 0-20 de centimetri este la un nivel foarte scăzut.

În județul Vaslui, potrivit datelor centralizate de la producătorii agricoli, până la această dată a fost semănată cu grâu o suprafață de 14.748 de hectare, ceea ce reprezintă 22% din programul total de 66.729 hectare. La aceeași dată, în anul trecut, fermierii vasluieni semănaseră 30% din programul asumat, adică 19.180 de hectare.

La rapiță, a fost semănată o suprafață de 17.737 hectare, adică un procent de 93% din programul stabilit. Însă, din cauza secetei, pe unele parcele plantele nu au răsărit sau au răsărit neuniform, astfel încât unii fermierii s-au decis să întoracă culturile chiar din această toamnă.

„Deficitul de apă din sol este foarte mare. Fermierii nu pot pregăti corespunzător solul pentru campania de însămânțări, nu pot face arături etc. Semănatul se face cu dificultate. Consumul de carburant este foarte mare, iar din cauza terenului lipsit de umiditate crește și uzura utilajelor”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Din nefericire, semnalele care vin din teritoriu sunt din cele mai îngrijorătoare.

„Toamna aceasta e deosebit de secetoasă, iar pregătirea solului pentru noul an agricol se desfășoară foarte greu. Sunt condiții foarte grele pentru pregătirea culturilor de toamnă. Sperăm ca în perioada următoare va ploua, iar fermierii vor avea condiții mai bune”, a spus  Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni.

În data de 21 octombrie 2020, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a autorizat la plată 1.651 de fermieri. Despăgubirile au fost acordate pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din toamna anului 2019. Suprafața totală autorizată la plată s-a ridicat la o suprafață totală de 57.363 hectare.

La nivel național au fost despăgubiți 34.647 de fermieri, iar suprafața despăgubită a fost de 1.168.000 de hectare (ha). Cuantumurile despăgubirilor au fost următoarele: grâu – 925 de lei/ha; secară – 925 de lei/ha; triticale – 805 lei; orz – 912 lei/ha; orzoaică – 951; ovăz – 772 lei/ha; rapiță – 1.002 lei/ha.

 

 

Exit mobile version