Est News

Gaze ieftine pentru vasluieni! Criza energetică a majorat de cinci ori prețurile la gaze

de Dănuț CIOBANU 

Pentru anotimpul rece 2021 -2022, Gaz Est Vaslui a majorat cu 39% prețul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici și noncasnici. La această dată, pe piața de la nivel național este cel mai mic preț de furnizare a gazelor. Prețul competitiv este posibil deoarece societatea a gestionat inteligent criza energetică și a achiziționat gaze cu mult înaintea exploziei prețurilor.

Adrian Tighici, directorul Gaz Est Vaslui, a spus societatea pe care o conduce a contractat un credit de 15 milioane de euro de la instituțiile financiare pe jumătate de an, bani cu care în perioada de vară a înmagazinat gaze, când prețul era încă convenabil. Au fost cumpărate gaze din import pe niște contracte convenabile pe axa Bulgaria – Turcia, tranzacții care cotează societatea la cel mai bun preț.

„Aceste gaze le-am rezervat doar consumatorilor din județul Vaslui, atât cei casnici și noncasnici. Și am mai dat gaze unor spitale din București și Constanța. Pe timpul iernii, va rămâne ferm același preț până în data de 1 aprilie 2022. Nu știu ce se va întâmpla după aceea. Orcum, trebuie să înțelegem cu toții că acele creșteri nu sunt datorate furnizorului și nici producătorului, sunt datorate acelei penurii de energie, de gaze”, a spus Adrian Tighici.

Cauzele care au condus în acest an la creșterea accelerată a prețurilor la energia electrică și gaze sunt multiple.

În primul rând, sistemul energetic național a fost conectat la nivelul comunității europene și, în consecință, toate prețurile s-au aliniat la cotația de la bursele din Londra, Viena sau Praga. Astfel, toți actorii de pe piață nu pot achiziționa gaze mai ieftin, pentru că toate gazele se vând la cotația stabilită la burse.

În al doilea rând, cererea de pe piață a fost mult mai mare decât oferta, lucru care a condus la dezechilibrarea balanței energetice. Mai mult, consumul de gaze a crescut, deoarece prin politicile de carbonizare au fost oprite centralele pe cărbune și s-a apelat la gaze naturale pentru producerea de energie. În acest fel, stocurile pentru iarnă nu au mai fost realizate și avem de a face cu o penurie de gaze, iar prețurile sunt de patru sau cinci ori mai mari decât în primăvară.

Pentru sezonul rece 2021-2022, SC Gaz Est Vaslui a realizat un program de înmagazinare de 92.000 MWh, care va asigura un procent de circa 32% din necesarul de consum pentru această iarnă. Într-un răspuns formulat pentru Primăria Vaslui, furnizorul de gaze naturale precizează că pe parcursul sezonului rece 2021 – 2022 va întreprinde toate măsurile ce se impun, pentru asigurarea continuităţii în furnizarea gazelor și pentru operarea în siguranţă a sistemelor de distribuţie concesionate.

Furnizarea gazelor către clienţii din portofoliul nostru se face în regim de continuitate și în conformitate cu prevederile Standardului de furnizare și ale Regulamentului de furnizare către clienţii finali. Pentru şcolile, grădiniţele, obiectivele sanitare și de asistență socială, aflate în subordinea Primăriei Vaslui nu înregistram restante la plăţile privind consumul de gaze și, în consecinţă, nu sunt probleme și avem disponibilitate în asigurarea necesarului de consum de gaze”, se arată în răspunsul către Primăria Vaslui.

 

 

Exit mobile version