În urma unor verficări efectuate ieri, 1 noiembrie, patru unități ale unuia dintre cele mai importante hypermarketuri din țară, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au dispus închiderea lor pe o perioadă de maximum 6 luni.
Cele 4 puncte de lucru din Capitală care au fost luate la control aparțin hypermarketului Auchan. Este vorba despre magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari și Berceni.
Inspectorii ANPC au dispus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine. De asemenea, se oprește temporar prestarea serviciului la raioanele cu vitrină asistată și se propune închiderea unităților pe o durată de cel mult 6 luni.
Printre cele mai frecvente abateri de la legislația în vigoare, constatate de comisarii CRPC București-Ilfov se numără:
– comercializare fructe și legume care prezintă modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman (prezență a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistență moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.),
– comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită,
– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită,
– utilizarea unor bureți de sârmă și coșuri de gunoi fără capac, în zona de gătire, precum și a unor ustensile deteriorate
– existența la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora
– utilizarea unor cântare fără verificări metrologice periodice
– comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oțet), constatându-se faptul că nu se precizeaza originea oțetului, precum și faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oțet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic.
Fire de praf, praf și rugină la raioanele de mezeluri
La vitrinele asistate conținând mezeluri/brânzeturi/carne refrigerată vrac, carne afumată vrac, rafturile de expunere a produselor de panificație și spațiul de depozitare al produselor de cofetărie, au fost constatate mai multe nereguli.
Între acestea altele amintim de prezența ruginei, vopsea exfoliată, insecte moarte, fire de păr, zone oxidate, lichid provenit de la produse din carne ambalată, prezența prafului în strat gros pe rafturi și ventilatoare și prezența de resturi alimentare.