Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat reluarea orelor în format fizic pentru două șcenarii: fie localitatea este sub pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, fie rata de vaccinare în rândul profesorilor este de 60%.
Cu toate acestea, reprezentanții elevilor din mai multe județe ale țării cataloghează decizia autorităților de a relua orele cu prezență fizică doar în școlile în care 60% din personal este vaccinat drept „deficitar”.
„Apreciem această măsură ca fiind una deficitară, având în vedere faptul că profesorii reprezintă un procent nesemnificativ din persoanele care participă la actul educaţional. Astfel, într-o şcoală cu 1.000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii şi transmiterii virusului, chiar dacă toţi profesorii sunt vaccinaţi”, transmit asociațiile elevilor.
Ei subliniază că școala cu prezență fizică reprezintă mai mult decât interacțiunea cu profesorii, iar din acest motiv trebuie ținut cont de incidența din localitate.
„Mai mult, precizăm faptul că, pentru a participa la orele de curs, elevii nu interacţionează doar cu persoanele din şcoală, ci şi cu acelea din mediul extern, o mare parte dintre ei folosind mijloacele de transport în comun. În acest sens, rata de incidenţă nu poate fi neglijată în contextul deschiderii şcolilor”, susţin reprezentanţii elevilor.
Asociaţiile Elevilor din Constanţa, Maramureş, Bacău, Vâlcea, Bucureşti şi Ilfov solicită deschiderea şcolilor în format fizic doar în localităţile cu incidenţă sub 6 la mie. Acesta a fost criteriul sub care a început anul școlar, dar pragul a fost eliminat în octombrie.
De luni, 8 noiembrie, rata de vaccinare va deveni un criteriu pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică. Pentru moment, pragul propus este de 60%, dar decizia va fi oficializată vineri printr-un ordin de ministru. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, 54% dintre școlile din România depășesc acest prag.