Rezultatele Raportului Climate Analytics arată că emisiile de dioxid de carbon rezultate din utilizarea gazelor naturale au crescut cu 42% în ultimul deceniu. Folosirea gazelor naturale eliberează în atmosferă cam jumătate din cantitatea de carbon produsă prin folosirea cărbunelui pentru obținerea aceleiași cantități de energie, ceea a făcut numeroase administrații să le considere un „combustibil punte”, menit să facă trecerea, treptat, spre sursele de energie verzi.
Răspândirea utilizării gazelor naturale (de exemplu în China, care și-a redus astfel dependența de cărbune de la aproape 50% acum zece ani, la doar 25% acum) a avut o influență semnificativă asupra încălzirii globale. Suplimentar, pe lângă emisia de dioxid de carbon rezultată în urma arderii, exploatările de gaze naturale sunt responsabile și de 60% din emisiile de metan, un alt gaz cu rol semnificativ în crearea efectului de seră.
„Gazul natural este un combustibil fosil. Gazul este noul cărbune. Guvernele, investitorii și sectorul financiar trebuie să-l trateze la fel ca pe cărbune: să-l elimine treptat, dar cât mai curând posibil”, a declarat Bill Hare, directorul executiv al Climate Analytics și autorul principal al noului raport.