Fostul manager de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, doctor Carmen Dorobăț atrage atenția asupra efectelor post COVID-19. Persoanele infectate cu COVID-19 pot avea complicații ale bolii sau alte urme ale infectării cu virusul. Există complicații ale bolii, simptome care trebuie luate în vedere din timp și tratare corespunzător pentru ca pacientul să nu aibă alte probleme în perioada imediată negativării sau în ani.
„Sindromul post-COVID este o realitate care, din nefericire, începe să ne preocupe din ce în ce mai mult pentru că vedem că se pierd vieți omenești și de timpuriu. Pacientul care trece printr-o fază acută a bolii, indiferent de forma clinică, deci foarte important. Vorbim de forma asimptomatică până la forma gravă. Trebuie să facă controlul pe care noi, eu și colegii mei, îl dăm obligatoriu la 30 de zile.
În ceea ce privește un examen pulmonar, radiologie sau un computer tomograf, la care se adaugă o serie de examene de sânge și, din momentul acela, putem să ne orientăm dacă trebuie să manageriem în continuare pacientul noi, ca infecționiști sau trebuie să apelăm la examene de specialitate. Am avut astfel de cazuri de cardiolog, nefrolog, neurolog, psiholog, kinetoterapie. Este un cortegiu de simptome, de posibile complicații, care trebuie diagnosticate la timp și manageriate corespunzător, astfel încât pacientul să nu sufere nici în perioada următoare după COVID, nici după ani, deoarece nu avem experiența aceasta, de a vedea cum se manifestă peste ani”, a transmis dr. Carmen Dorobăț.