Testele de salivă vor ajunge în școli începând de săptămâna viitoare, de pe data de 21 noiembrie. Pentru că testarea elevilor a fost e enigmă, Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a vorbit joi, la Digi24, despre modalitatea în care vor fi testați elevii în cadrul școlilor. Acesta a precizat că profesorii vor fi direct implicați în proces.
„Vorbim de teste non-invazive, vorbim de absența unui procedeu care provoacă neplăceri și există posibilitatea ca aceste teste să poată fie făcute de personal non-medical, după o minimă instruire. (…) Testarea va fi efectuată de către personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice din interiorul fiecărei școli, dar știu că doar 20% dintre școli au personal medical de specialitate.”, a declarat oficialul.
Întrebat dacă profesorii pot să refuze testarea, Baciu a răspuns: „Noi pregătim acum modalitatea generală prin care această testare să se desfășoare”.
Sindicatele din învățământ se tem de contaminare
Chiar dacă testele de salivă sunt non-invazive și pot fi făcute și de personal nemedical, sindicaliștii din educație se feresc să le efectueze.
Sindicaliștii cer ca procedura „să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din salivă sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.J./D.S.P.M.B.”.