Est News

Perspective sumbre! În timp ce „geambașii” fac legea în agricultură, industria este la pământ

de Dănuț CIOBANU 

Așa cum anticipau reprezentanții mediului de afaceri vasluian, pe fondul scumpirii energiei electrice va avea loc și o scumpire a tuturor mărfurilor comercializate pe piață. Este vorba despre scumpiri în domeniul confecțiilor, încălțămintei, construcțiilor, alimentelor etc. Chiar dacă cererea va scade, scumpirea produselor este singura soluție a operatorilor economici de a continua activitatea și a evita falimentul.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că în agricultură ne confruntăm cu o situație atipică. În timp ce pe bursele europene prețul tonei la grâu a crescut la 250 de euro, de la începutul campaniei agricole de toamnă prețurile la grâu pe piața internă au scăzut constant.

„La începutul campaniei de recoltare kilogramul de grâu era 0,90 lei, pentru ca apoi să scadă șa 0,60 lei. Acei geambași, cu ghilimelele de rigoare pentru că nu vând cai, culegători de roade se îmbogățesc și sărăcesc marea pătură a fermierilor. E ciudat! Eu cred că trebuie stabilite niște lucruri clare. Trebuie revigorată zootehnia, pentru că avem foarte puțini fermieri în acest sector față de nevoiele existente nu de ce era înainte. În cazul industriei, trebuie stabilit clar ce merge la Vaslui!”, a spus Ionel Constantin.

Fără niște discuții deschise dintre mediul de afaceri și autoritățile locale răspunsul la astfel de întrebări va fi greu de găsit, în timp ce relansarea activității economice se va lăsa mult așteptată.

„Eu vreau să întreb pe oricare, dacă îi convine că face șase ore până la mare și până la București, să facă opt ore până la Cluj sau 12 ore până la ieșirea din țară, dacă nu cumva se lasă lehamite. A, o să îmi spuneți că au bani de avion. E posibil așa ceva, dar nu toți au bani de avion!”, a mai spus Ionel Constantin.

Evoluția economiei locale proiectează județul Vaslui ca cel mai neperformant UAT de la nivelul României. Conform prognozelor oficiale, în anul 2021 PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui va fi de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor. La nivel național, printre cele mai puternice județe se numără Cluj cu un PIB de 21.147 euro/locuitor și Timiș cu 17.226 euro/locuitor. Județele cu care Vasluiul concurează la cele mai sărace zone din țară vor avea în 2024 un PIB mai mare: Teleroman – 9.499 euro/locuitor și Buzău – 11.331 euro/locuitor.

În anul 2024, județele din Regiunea Nord Est a României vor avea următorul PIB: Bacău – 10.266 euro/locuitor; Botoșani – 7.771 euro/locuitor; Neamț – 9.570 euro/locuitor; Suceava – 8.501 euro/locuitor, Iași – 12.157 euro/locuitor.

 

 

 

Exit mobile version