Automedicația este un obicei des întâlnit printre români. 7 din 10 români iau suplimente alimentare, iar numărul lor s-a dublat în ultimul an. Din nefericire însă, cei mai mulți apelează la astfel de soluții, fără a cere sfatul medicului, iar acest lucru poate afecta grav sănătatea.
Plăcerea românilor de a apela la automedicație este cel mai bine observată în perioada sezonului rece, când aceștia apelează la suplimente alimentare pentru imunitate, fără a apela la un specialist.
„Multă lume le consideră fără efecte adverse, pentru că sunt naturale, ceea ce este fals, pentru că dacă au un efect farmacologic activ, pentru că de aceea le administrează, ele acționează în interiorul organismului și pot să determine și o serie de reacții adverse. Unele dintre ele, folosite pe o perioadă lungă de timp, pot să determine anumite fenomene toxice, de toxicitate la nivelul tubului digestiv.”, a declarat Radu Țincu, medic ATI Spitalul Floreasca.
Trebuie avut în vedere faptul că și suplimentele alimentare ne pot face rău, dacă le luăm după ureche.
„Nu luăm suplimente fără să ne facem analize în prealabil. Există minerale care, luate după ureche, după sfatul vecinului din lift, duc la dezechilibre în organism. Aportul de fier, mergi și iei de capul tau dacă ești anemic… Fierul este hepatotoxic. Există interacțiune între suplimente și medicamente. Toate aceste suplimente, chiar dacă sunt din plante încarcă foarte tare ficatul.”, a specificat Lygia Alexandrescu, medic nutriționist.
Dacă vorbim despre modul în care aleg românii aceste suplimente, 70% au recunoscut că se orientează către farmacii în funcție de cost. Mai bine de o treime urmăresc diferite promoții sau oferte disponibile sau țin cont de diversitatea produselor. 6% apelează la prieteni sau cunoscuți.