Polițiștii bârlădeni au identificat și reținut o persoană bănuită de săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și tâlhărie calificată, în municipiul Bârlad, județul Vaslui .
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au identificat și documentat activitatea infracțională a unui tânăr, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Bârlad, bănuit de comiterea infracțiunilor de tâlhărie și tâlhărie calificată.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în data de 15 noiembrie a.c., ora 20:00, persoana bănuită de comiterea infracțiunii, împreună cu un tânăr în vârstă de 15 ani, folosindu-se de un cuțit (tip briceag), ar fi amenințat și deposedat, prin violență, doi tineri cu vârstele de 16 ani, de bunuri personale și o sumă de bani. Infracțiunea s-ar fi produs pe strada General Naumescu din municipiul Bârlad.
De asemenea, în data de 17 noiembrie a.c., ora 12:00, același tânăr în vârstă de 14 ani, fiind însoțit de 3 tineri, ar fi deposedat, prin violență, doi tineri cu vârstele de 16, respectiv 17 ani, de bunuri personale și o sumă de bani. Infracțiunea s-ar fi produs pe strada Vasile Pârvan din municipiul Bârlad. Pejudiciul a fost recuperat în proporție de 90 %.
În cursul zilei de ieri, 17 noiembrie a.c., în baza probatoriului administrat, polițiștii bârlădeni au luat față de tânărul în vârstă de 14 de ani măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore. Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunerea luării unei măsuri preventive.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a tinerilor.
RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA INFRACȚIUNILOR DE TÂLHĂRIE
În locurile publice:
- Evitați deplasările pe trasee situate în zone mai puțin circulate (câmpuri, parcuri, șantiere);
- Dacă din diverse motive trebuie să circulați după lăsarea întunericului, ocoliți locurile neiluminate ori în care se află unități cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice;
- Când observați că sunteți urmăriți de un individ (sau mai mulți), deplasați-vă prin zone intens circulate (chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului) și adresați-vă primului polițist întâlnit;
- Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (lănțișoare, brățări, telefoane mobile atârnate la gât);
- Nu vă lăsați atrași în locuri dosnice de către persoane care oferă spre vânzare diverse produse/servicii.
În spații comune ale ale imobilelor:
- Nu permiteți persoanelor străine să intre în locuința dumneavoastră, indiferent de motivele invocate.
- La intrarea în imobil fiți foarte atenți pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracțiuni; nu stați cu spatele spre aceste locuri. Nici măcar atunci când deschideți sau încuiați ușa nu trebuie să pierdeți din vedere aceste lucruri.
- Orice persoană necunoscută care staționează fără motiv în spațiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgență; alertați mai mulți vecini, iar dacă este cazul, apelați la cea mai apropiată unitate de poliție.
- Dacă sunteți agresați nu aveți rețineri în a țipa și chiar riposta fizic, o astfel de reacție îl poate determina pe infractor să vă lase în pace și să părăsească în grabă locul.
- ATENȚIE!!! O persoană aflată în stare de ebrietate are mult mai multe ”șanse„ să ajungă victimă a hoților, tâlharilor, infractorilor în general!
În cazul în care sunteţi victima sau martorul unei tâlhării, nu ezitaţi să anunţaţi Poliţia apelând numărul unic de urgenţe 112!