În fiecare an, pe 19 noiembrie este marcată Ziua mondială a toaletei („World Toilet Day”), pentru a atrage atenţia că aproximativ de pe glob trăiesc fără acces la canalizare. Deși conducătorii vor să prezinte România ca o țară civilizată, modernă și digitalizată, statisticile sunt printre cele mai alarmante și arată exact opusul. Din nefericire, în România, 1 din 4 gospodării are WC-ul în fundul curții. Ponderea locuinţelor fără toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din Uniunea Europeană, conform Eurostat.
În România, 1,7 milioane de familii trăiesc fără baie în locuință, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Asta înseamnă că 23% din totalul gospodăriilor din România au WC-ul în fundul curții.
De asemenea, datele pulicate de Eurostat la finalul anului trecut arată că ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din Uniunea Europeană.
Nici la nivel mondial, situația nu arată mai bine
3,6 miliarde de oameni de pe întreg globul trăiesc fără servicii de salubritate sigure și din acest motiv se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.
Mai mult, la nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă.
Statele membre care stau cel mai prost la acest capitol sunt: România, Bulgaria (13,7%), Lituania (10%), Letonia (8,7%), Estonia (4,7%) şi Ungaria (3,1%), arată datele Eurostat. România a înregistrat însă progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.