Constănțenii au ce ce se mândri! Zilele acestea, un autobuz electric cu sursă de alimentare pe bază de hidrogen efectuează mai multe curse demonstrative în municipiul Constanța și în localitățile din apropiere. Acțiunea are loc în cadrul unui proiect în care sunt implicate compania locală de transport CT Bus, Primăria Constanța și Universitatea Ovidius.
Profesorul universitar Eden Mamut spune că realizarea autovehiculelor de acest tip necesită o cantitate mai redusă de materii prime foarte rare și scumpe: „Autobuzul cu hidrogen este un vârf de tehnologie, pentru că el este un sistem de tracţiune hibrid, care are ca unitate de încărcare a acumulatorilor celula de combustie, deci o baterie de celule de combustie. Avantajul este că, în felul acesta, se micşorează numărul de baterii de pe un astfel de vehicul, se lungeşte durata de viaţă a unui astfel de acumulator şi această celulă de combustie contribuie, de asemenea, la întregul ansamblu de avantaje. În felul acesta, practic, cantitatea de materiale critice care sunt înglobate în componentele autobuzului reprezintă, evident, o cantitate mult redusă şi, din această perspectivă, este extrem de util.“
Remarcabili este faptul că autonomia unui autobuz electric alimentat cu hidrogen poate ajunge la 300-400 de kilometri și, dacă sunt utilizate surse ”verzi” de producere a hidrogenului, precum centralele eoliene, exploatarea autovehiculelor de acest fel contribuie cel mai puțin la poluarea atmosferică.