Conform unui studiu realizat de ReThink România, 3% dintre români spun că sigur pleacă anul viitor din țară și alți 5% că probabil vor pleca. Printre motive: hoția, minciuna și conservatorismul.
Printre cei mai tentați să plece din țară sunt tinerii între 16 și 24 de ani. Acesta este unul dintre lucrurile cele mai îngrijorătoare din studiul cu privire la intențiile de emigrare ale românilor crede antreprenoarea Manuela Mancaș. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ, în rândul populației cu vârste de la 16 la 64 de ani, de către inițiativa ReThink Romania, din care Manuela Mancaș face parte.
„Cei care vor să emigreze au venituri scăzute, dar dacă te uiți la vârsta lor, e normal ca veniturile să fie pe primele trepte, dar mulți dintre ei au studii superioare sau sunt la facultate, prin urmare au capacitatea de a contribui la economia țării.”, a declarat Manuela Mancaș, antrepenor și membru în echipa ReThink.
Cei care vor să rămână în țară, în jur de 70% dintre români, au peste 35 de ani, familie, copii, venituri mulțumitoare și un statut social.
„Valorile pe care le au sunt legate de familie și de progresul pas cu pas, prin muncă. Cei care vor să plece sunt mai dinamici, mai grăbiți și au ținte mari pe care le vor îndeplinite imediat”, explică Manuela Mancaș.
„Sunt mai multe elemente aici, dincolo de componenta economică: calitatea relațiilor, sentimentul de siguranță, perspectivele pe termen lung și percepția României că este o țară prietenoasă cu copiii. Cei care percep că nu e o țară prietenoasă cu copiii vor să plece într-o proporție mai mare”, o completează Mihai Bârsan, și el parte din echipa ReThink Romania.