Est News

FAO prezintă primul raport pe țară de evaluare a dimensiunii de gen în agricultură și dezvoltarea rurală pentru Republica Moldova

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Moldova, în cooperare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Asociația „Gender-Centru”, a organizat un atelier de validare în care s-a pus în discuție, cu părțile interesate, primul raport FAO de evaluare de țară din perspectiva dimensiunii de gen (CGA) privind agricultura și dezvoltarea rurală în Republica Moldova.

 

Evenimentul a fost organizat pentru a se discuta, cu reprezentanții și reprezentantele instituțiilor relevante, concluziile evaluării CGA și pentru obținerea opiniilor structurate ale părților interesate cu privire la evaluarea de gen, care vor fi incluse în varianta finală a raportului. Atelierul s-a petrecut în preajma Zilei lucrătorului în agricultură și industria prelucrătoare, marcată în Moldova la 28 noiembrie și cu ocazia campaniei anuale internaționale a ONU „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie.

 

Valentina Bodrug-Lungu, directoarea Gender-Centru și co-autoarea raportului CGA a remarcat că evaluarea țării din perspectiva de gen contribuie la oferirea unei imagini a inegalităților de gen, care influențează negativ diverse aspecte ale producției agricole și a mijloacelor de trai rurale. „Evaluarea include recomandări privind consolidarea agriculturii și dezvoltarea comunităților rurale, luând în considerare aspecte precum rolurile și diferențele dintre femei și bărbați în ceea ce privește accesul la informații și resursele de producere”, a concluzionat experta de gen.

 

Elaborarea și finalizarea raportului CGA vine să sprijine Cadrul Programatic de Țară al FAO pentru Republica Moldova, care prevede, printre altele, consolidarea capacităților naționale de formulare a politicilor incluzive și sensibile la dimensiunea de gen relevante pentru sectorul agricol. Evaluarea dimensiunii de gen se bazează pe datele statistice naționale și pe analiza realizată de experți privind contribuția femeilor din mediul rural la productivitatea agricolă și securitatea alimentară.

 

„Egalitatea de gen este esențială pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, care presupun o lume fără foame, malnutriție și săracie. Noi, cei de la FAO, considerăm că aceste inegalități persistente între femei și bărbați reprezintă un obstacol major în realizarea unei agriculturi eficiente și a dezvoltării rurale. Eliminarea acestor disparități este esențială pentru construirea unor sisteme alimentare și a unei societăți durabile și incluzive”, a menționat Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Tudor Robu.

 

„Femeile în agricultură se confruntă cu diverse obstacole cum ar fi lipsa resurselor economice, accesul la instruiri și tehnologii noi. Consolidarea accesului femeilor la aceste resurse este primordială pentru a reduce inegalitățile de gen în productivitatea agricolă. Trebuie să abilităm femeile, să le facilităm accesul la infrastructură, educație, pentru că aceasta va contribui la dezvoltarea socio-economică precum și la sustenabilitatea agriculturii”, a menționat în discursul său Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

 

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarant că: „Guvernul Republicii Moldova este preocupat continuu să promoveze principiul egalității de gen, întrucât ne dorim ca fiecare cetățean să aibă acces egal la oportunități în domeniile cheie ale economiei țării noastre. În vederea realizării acestui deziderat, ne angajăm să reducem obstacolele ce stau în calea realizării profesionale a femeilor din sectorul agricol și să sporim implicarea acestora în gestionarea afacerilor și în luarea deciziilor”.

 

FAO ia măsuri pentru a se asigura că femeile și fetele din zonele rurale beneficiază în mod egal de pe urma dezvoltării rurale. Organizația noastră își aliniază activitatea cu Agenda 2030 pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, care stabilește angajamente globale pentru reducerea inegalităților transversale și atingerea obiectivelor specifice genului.

 

Republica Moldova se concentrează pe creșterea oportunităților femeilor în agricultură cu sprijinul partenerilor de dezvoltare externi, în particular FAO și alte agenții ONU.

 

Exit mobile version