Home » National » Autonom continuă finanțarea prin Bursă și listează primele obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate, parte a unui program de ofertă unic în România

Autonom continuă finanțarea prin Bursă și listează primele obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate, parte a unui program de ofertă unic în România

 

  • Autonom listează prima emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate în valoare de peste 48 milioane de euro.
  • Este cea mai mare emisiune de obligațiuni a unei companii antreprenoriale românești pe piața de capital locală.
  • Emisiunea, a doua la Bursa de Valori București începând cu 2019 a Autonom, face parte dintr-un program de ofertă prin care Autonom poate emite obligațiuni de până la 250 milioane de euro.

 

Autonom Services, cel mai important jucător independent de pe piețele de leasing operațional și rent-a-car din România, continuă finanțarea prin Bursa de Valori București (BVB) și listează prima emisiune de obligațiuni corporative din România corelată cu obiective de sustenabilitate. Obligațiunile, în valoare de peste 48 de milioane de euro, se tranzacționează pe Piața Reglementată sub simbolul bursier AUT26E. Este cea de-a doua emisiune de obligațiuni Autonom listată la Bursă și cea mai mare emisiune de obligațiuni a unei companii antreprenoriale românești pe piața de capital locală. Emisiunea AUT26E face parte dintr-un program de ofertă prin care Autonom Services poate emite în mod repetat, în următorii 5 ani, obligațiuni cu o valoare nominală totală de până la 250 milioane de euro.

„Piața de capital românească își demonstrează capacitatea de susținere a economiei locale în fiecare zi, cu reușita fiecărei emisiuni de obligațiuni sau acțiuni. Autonom marchează astăzi o premieră atât pentru un emitent, cât și pentru Bursă per ansamblu, prin listarea acestei emisiuni de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Faptul că este prima de acest fel, precum și cea mai mare emisiune a unei companii antreprenoriale, demonstrează pe de o parte capacitatea investitorilor de a susține planurile companiilor și, mai mult, orientarea acestora către componenta de sustenabilitate a oricărui business. Ne bucurăm că Autonom deschide acest drum, fiind un exemplu și pentru alți emitenți”,  a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Ziua de azi este una istorică pentru compania noastră. De-a lungul existenței Autonom am avut întotdeauna în vedere să fim conectați la cele mai noi tendințe în domeniu și nu numai. Dezvoltarea sustenabilă reprezintă nevoile prezentului, deoarece în acest moment suntem responsabili cu toții să acordăm o atenție sporită la ce avem de gând să lăsăm viitoarelor generații. Această emisiune de obligațiuni face parte din strategia de sustenabilitate dezvoltată pentru următorii ani de către Autonom, unde componenta de mediu reprezintă cea mai importantă direcție pentru acțiunile și deciziile companiei. Ne dorim să reducem emisiile medii de carbon ale flotei operaționale cu 25% până în 2025 și cu 51% până în 2030. Vrem să oferim soluții de mobilitate moderne și le mulțumim investitorilor că au ales să ne sprijine în acest proiect pe termen lung”, a declarat Marius Ștefan, cofondator Autonom.

„Având în vedere cele mai recente propuneri la nivel global pentru reducerea poluării, este din ce în ce mai evident că afacerile din întreaga lume au o nevoie urgentă de optimizare a procedurilor de lucru. Obligațiunile corporative care debutează astăzi reprezintă încă un pas pe care îl efectuăm în direcția îmbunătățirii modului în care utilizăm resursele naturale în cadrul companiei noastre. Ne propunem să eficientizăm mobilitatea prin tranziția către flote verzi și dezvoltarea durabilă a Autonom. Mulțumim investitorilor pentru alăturarea lor în acest proces de transformare a Autonom într-un promotor al sustenabilității în România și partenerilor care au făcut posibilă realizarea acestui proiect ambițios”,  a declarat Dan Ștefan, cofondator Autonom.

În noiembrie 2021, compania a închis cu succes plasamentul privat pentru prima tranșă a programului de ofertă prin atragerea sumei de peste 48 de milioane de euro, de la investitori instituționali, precum instituții financiare internaționale, fonduri deschise de investiții, bănci, societăți de asigurări. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este un partener cheie al acestui proiect, fiind unul dintre principalii investitorii prin subscrierea a 10 milioane de euro.

„Obligațiunile Autonom, primele corelate cu obiective de sustenabilitate, reprezintă o piatră de hotar pentru România, fiind primul instrument de acest tip emis la nivel local. Prin lansarea acestui program care stă la baza strategiei ambițioase de sustenabilitate a Autonom, compania își semnează angajamentul pentru a reduce semnificativ amprenta de carbon, în concordanță cu obiectivele de decarbonizare ale țărilor din Uniunea Europeană. Sperăm să vedem noi astfel de obligațiuni listate cu succes în România, în baza experienței pozitive recente a Autonom. Suntem încrezători că emitenții care aleg această cale vor beneficia de creșterea apetitului investitorilor pentru activele ESG, beneficiind în același timp de gradul de inovație și flexibilitate oferit de obligațiunile corelate cu obiective de sustenabilitate”, spune Mark Davis, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Autonom a vândut un număr de 4.803 obligațiuni nominative, neconvertibile și negarantate, cu o valoare nominală de 10.000 de euro și cu scadența la 23 noiembrie 2026. Rata dobânzii este fixă, de 4,11% p.a., ajustabilă potrivit mecanismului de step up cu 0,30 puncte procentuale pe an în cazul neîndeplinirii obiectivelor de performanță în sustenabilitate detaliate în PROSPECT. Plasamentul privat și listarea obligațiunilor au fost realizate cu sprijinul BRD Groupe Société Générale în calitate de Coordonator Unic al Programului, Aranjor și Agent de structurare al emisiunii de obligațiuni și al BT Capital Partners în calitate de Manager/Grup de distribuție. Casa de avocatură RTPR a fost consultantul legal al tranzacției, iar EY România auditorul financiar al emitentului.

„Proiectul de pionierat al Autonom a reprezentat o provocare pentru echipa BRD, fiind primul program de emisiuni de obligațiuni corporative aprobat de ASF și prima emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate lansată de o companie românească. Am găsit în Autonom o echipă remarcabilă, flexibilă și dinamică, care a reușit și de această dată să atragă atenția principalilor investitori de pe piața locală de capital, atrăgând cea mai mare finanțare prin obligațiuni, realizată de o companie privată antreprenorială, respectiv 48 milioane euro. Suntem încrezători că acesta este doar un prim pas, iar Autonom își va continua planurile de expansiune în mod transparent, sustenabil și profitabil”, a declarat Irina Neacșu, Directorul Executiv al Direcției Corporate Finance din cadrul BRD Groupe Société Générale.

„Suntem mândri că am colaborat pentru a doua oară consecutiv cu Autonom, care a oferit din nou o premieră pentru piața de capital din România – primele obligațiuni ce au la bază conceptul de sustenabilitate, emise de o companie antreprenorială. Succesul acestei oferte, semnificativă pentru piața autohtonă, plasată într-un context local și global provocator, reprezintă confirmarea viziunii inovatoare pe care Autonom o are pentru segmentul de mobilitate locală”, a declarat Daniela Secară, CEO BT Capital Partners.

Nevoia de încredere și siguranță în raportarea financiară pe piețele noastre de capital nu a fost niciodată mai mare, iar auditorii joacă un rol important în acest sens. EY România, în calitate de auditor al situațiilor financiare ale Societății, a asistat şi colaborat îndeaproape cu echipa de management a Autonom, pentru a pregăti această nouă etapă în dezvoltarea companiei – emiterea unor noi obligaţiuni pe piaţa de capital într-un mediu foarte provocator, dominat de pandemie. Societăţile pregătite pentru succes sunt cele care îşi planifică strategia în avans pentru perioada care va urma contextului prezent”, a declarat Mihaela Sandu, Partener EY România și Moldova

 

Autonom Services a listat în decembrie 2019 prima sa emisiune de obligațiuni corporative în valoare totală de 20 de milioane de euro. Obligațiunile se tranzacționează pe Piața Principală a Bursei sub simbolul bursier AUT24E.

Listarea emisiunii de obligațiuni Autonom are loc la un an distanță de la lansarea de către Bursa de Valori București și Sustainalytics a primului proiect ESG pe piața de capital locală. Ne bucurăm că eforturile noastre în acest sens dau roade și avem în prezent listate la Bursă obligațiuni verzi, iar acum și prima emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Vom susține pe viitor, așa cum am făcut și până acum, demersurile emitenților de a integra criteriile ESG în fluxurile lor de business, în beneficiul investitorilor, al consumatorilor finali și al mediului înconjurător”, a declarat Adrian Tănase, Președintele Bursei de Valori București.

Înființată în 2006 în Piatra Neamț de antreprenorii Marius și Dan Ștefan, Autonom este un furnizor integrat de soluții de mobilitate și finanțare. Autonom operează o rețea unică de 46 de agenții cu sediul în peste 30 de orașe din România, Ungaria și Serbia. Grupul oferă un portofoliu diversificat de servicii atât pentru clienți corporate, cât și pentru clienți persoane fizice, incluzând închirieri de autoturisme pe termen scurt și mediu, leasing operațional, servicii de transferuri cu șofer, închiriere temporară de flote auto, gestionarea flotei, asistență rutieră, spălătorie auto, precum și închiriere de echipamente. În toate diviziile, Autonom are peste 500 de angajați și operează o flotă de peste 9.000 de mașini.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: