Est News

Criza prețurilor! Pentru ca populația să facă față valului de scumpiri, edilii nu majorează impozitele locale

de Dănuț CIOBANU 

Scumpirile în lanț la combustibil, gaze naturale, energie electrică și alte servicii publice îi pun pe primarii vasluieni într-o situație extrem de dificilă. Chiar dacă în unele cazuri taxele și impozitele locale ar trebui majorate, edilii au decis să nu ajusteze obligațiile financiare la visteriile locale. Primarii au în față două situații care trebuie gestionate cu mare atenție: dacă cresc taxele și impozitele locale cetățenii dau mai mulți bani, iar dacă nu le majorează bugetele locale vor avea resurse financiare mai puține. 

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a spus că a avut ședință de Consiliul Local în data de 6 decembrie 2021, în care s-a dezbătut proiectul de hotărâre privind creșterea taxelor și impozitelor locale.

„Am analizat acest proiect cu consilierii locali și am ajuns la concluzia că taxele și impozitele locale vor rămâne la nivelul anului 2021. În situația în care avem peste tot un val de scumpiri, la materiale de construcții, combustibil sau energie electrică, am decis ca nivelul impozitelor să rămână pe loc, pentru a da o speranță cetățenilor. Cu acești bani economisiți, ei vor putea să își achite alte nevoi pe care le au în urma scumpirilor”, a precizat Vasile Țabără.

În prima jumătate a acestui an, și Consiliul Local Vaslui a aprobat o hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale pentru anul 2022. Astfel, impozitele și taxele locale, precum și taxele speciale, pe anul 2022, se indexează cu 2,6%. Și în anul viitor, contribuabilii persoane fizice și juridice vor primi o serie de bonificații financiare: în cazul impozitului/taxei pe clădiri la 10%; în cazul impozitului/taxei pe teren la 10%; în cazul impozitului pe mijloacele de transport la 10%.

Ne încadrăm în lege să facem această indexare cu rata inflației, nu cu o majorare sau o micșorare a taxelor și impozitelor. Aceste sume reprezintă o bază de finanțare de circa 18-20% din cheltuieli în fiecare an. Autoritățile locale trebuie să își asigure venituri pentru dezvoltarea comunității și nu să aștepte virarea de la bugetul consolidat al statului”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

În acest an, bugetul local al municipiului Vaslui prevede la venituri suma de 220.460.000 lei, iar la secțiunea cheltuieli suma de 260.867.774 lei. Deficitul pe anul curent se ridică la valoarea de 40.407.774 lei. La secțiunea de funcționare, bugetul municipiului Vaslui pe anul 2021 prevede venituri de 150.296.774 lei, ceea ce reprezintă 68,17% din total buget local şi cuprinde venituri proprii, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată și subvenții.

La secțiunea de dezvoltare veniturile sunt de 70.163.226 lei, cheltuielile de 110.571.000 lei, ceea ce indică un deficit de 40.407.774 lei. Secţiunea de dezvoltare cuprinde venituri din subvenții, transferuri voluntare, altele decât subvențiile și sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări, reprezentând 31,83% din total buget local.

 

Exit mobile version