Est News

Guvernul vrea să impună „taxa de solidaritate” de pe urma căreia ar putea încasa peste 5 miliarde de lei

Guvernul vrea să introducă „taxa de solidaritate” de 1% de pe urma căreia peste 300 de companii românești și străine active în România ar putea avea de pierdut.  Calculele realizate de Economedia arată că Guvernul ar încasa peste 5 miliarde lei dacă taxează afacerile acestor firme.

  • Context. Introducerea unei „taxe de solidaritate” de 1% din cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro a fost discutată în şedinţa de luni a coaliţiei. Ideea aparține UDMR, a fost anunțată public de Kelemen Hunor, și este inspirată de politicile guvernului de la Budapesta. PSD a adoptat-o rapid, după cum a anunțat Marcel Ciolacu. Liberalii se opun însă puternic, după cum a anunțat chiar marți președintele PNL, Florin Cîțu. Motivul este că PNL a promis constant că nu vrea impuneri de noi taxe și impozite, potrivit G4Media. Măsura a fost primită cu opoziție și de companiile din România. Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham) a cerut coaliției de guvernare să renunțe la intenția de a introduce o taxă de solidaritate, precizând că o astfel de măsură descurajează investițiile și extinderea companiilor în România. Și Consiliul Investitorilor Străini (FIC) solicită renunțarea la această măsură, despre care susține că penalizează exact acele categorii de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive.

În total, 317 companii au raportat afaceri de minim 100 de milioane de euro în România în anul 2020 (la cursul BNR din data de 31 decembrie 2020, respectiv 4,8694 lei/euro), potrivit calculelor Economedia bazate pe cele mai recente date agregate de portalul TopFirme.ro.

Aceste companii au realizat, cumulat, o cifră de afaceri de 565,075 miliarde lei în anul 2020. Așadar, o taxă de 1% pe cifra de afaceri a fiecărei dintre aceste firme ar aduce la bugetul de stat un total cumulat de 5,6 miliarde lei.

Exit mobile version