Pentru abonații casnici, cuantumul compensării este de 16 lei/megawatt, în timp ce IMM-urile cor avea o compensare de 47 lei/megawatt. Pentru anotimpul rece 2021-2022, abonații beneficiază de o anumită cantitate de gaze pentru care vor primi compensare. Este vorba de 1.100 metri cubi de gaze pentru fiecare abonat pentru o perioadă de cinci luni (noiembrie 2021-martie 2022). Dacă un beneficiar nu se încadrează într-o lună în consumul stabilit va pierde compensarea pentru respectiva perioadă.
Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a precizat că este util ca fiecare consumator să își facă lunar autocitirea și să transmită indexul de consum online. Dacă nu se face autocitirea, pentru respectivul abonat se va fixa un consum în funcție de istoric și există posibilitatea să nu mai primească compensarea. Furnizorul de gaze face regularizarea la trei luni.
„Anul 2021 a fost dificil, deoarece s-au suprapus mai multe probleme. Pandemia pe care am gestionat-o cu mare atenție pentru a nu avea operatorii infectați și criza energetică, care s-a declanșat la începutul primăverii. Probabil că această criză va continua și în această iarnă și în vara următoare. Este o situație geopolitică care ne afectează și pe noi direct”, a spus Adrian Tighici.
În acest context, la gaze naturale nu se va mai putea reveni la niște prețuri care au fost la începutul anului 2021. Mai exact, din moment ce sistemul național s-a aliniat la sistemul energetic european, toate prețurile au fost aliniate.
Tocmai de aceea, fiecare stat a luat măsuri pentru compensarea acestor prețuri în fncție de veniturile clienților. Pe lângă consumatorii vulnerabili cu venituri foarte mici, vor primi compensare toți abonații care se încadrează într-o anumită cotă de gaze.
(Dănuț CIOBANU)