Pentru intrarea în România trebuie să aveți la dumneavoastră Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF). Acesta trebuie completat cu 24 de ore înainte de intrarea în țara noastră. Cine nu îl completează poate merge la domiciliu și să facă asta cât mai rapid, în termen de 24 de ore, în caz contrar fiind sancționat, a declarat, miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Actul normativ se înscrie în preocuparea la nivelul UE privind limitarea transmiterii tulpinii Omicron, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„România s-a aliniat deciziei CE privind instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor.
Acest document nu împiedică circulația, ci ne ajută să putem localiza rapid contacții unei persoane infectate și DSP-urile să poată face rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun de testare sau izolare a persoanelor infectate. E o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate.
Acest certificat nu va produce, cred, niciun fel de complicații românilor care îl completează. Cetățenii trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reușesc să facă asta, pot merge la domiciliu și trebuie să îl completeze în 24 de ore, sub sancțiunea unei amenzi dacă nu respectă acest interval”, a spus Alexandru Rafila.
Amenda pentru necompletarea formularului este între 2.000 și 3.000 de lei
Cei care vor intră în țară trebuie să îl completeze electronic, pentru a se putea procesa automatizat. Documentul se completează rapid, în maximum 30 de secunde, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
STS va pune la dispoziție platforma și va genera acest formular digital automat.
„Formularul se poate completa și după intrarea în țară, cât mai repede, în maxim 24 de ore. În perioada sărbătorilor sunt foarte mulți care vin și, pentru a evita aglomerația de la frontieră, se creează această posibilitate pentru cei care nu au completat formularul când au ajuns la punctele de trecere a frontierei. Termenul de 24 a fost ales pentru că poate persoana nu a completat documentul înainte de intrarea din țară fie din grabă, fie din neatenție sau conexiunea la internet este slabă.
Cine nu completează documentul riscă amendă de 2.000 – 3.000 de lei”, a precizat Cărbunaru.
Cine face verificările?
Formularul este verificat de polițiștii de frontieră, după identificarea persoanei ei pot vedea imediat dacă este formularul completat.
Pentru persoanele din aceeași familie, care călătoresc împreună, formularul se poate completa de un singur membru adult.
Pentru copii obligația completării aparține părintelui, tutorelui sau unui reprezentant legal.
Situațiile care pot apărea
- O persoană deține un formular și nu se impune carantină – se trece fără măsuri.« O persoană deține formular și se impune carantină – DSP dispune carantina.
- O persoană nu deține formular, dar nu se impune carantina – în 24 de ore de la trecerea frontierei trebuie să îl completeze. Formularul nu e doar o formalitate. Dacă în 24 de ore de la trecerea frontierei, persoana nu îl completează, DSP va dispune sancțiunea.
- O persoană nu deține formular și trebuie să intre în carantină – DSP dispune carantina, măsura se comunică la nivelul județului pentru verificarea locației de structurile de ordine publica. Persoana care a ajuns în carantină trebuie să completeze formularul.
„Formularul poate fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară persoanelor autorizate de la punctele de trecere a frontierei. Datele completate vor fi accesate doar de angajații autorizați ai DSP și vor fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice”, a explicat miercuri dimineață premierul Nicolae Ciucă.