În această dimineață au oprit lucrul de la ora 8 angajații care repară locomotivele, iar de la ora 11 au existat informații privind faptul că și impiegații de mișcare ar fi oprit lucrul și, implicit și circulația trenurilor. Printre primii care au încetat activitatea sunt cei de la Regionala Iași, angajații companiei de infrastructură protestând în stațiile Iași, Suceava și Bacău, potrivit unor postări pe grupurile de Facebook.
După discuțiile cu sindicaliștii, ministrul Grindeanu nu a fost foarte clar în privința unei înțelegeri privind evitarea opririi trenurilor: „Am avut în aceasta dimineața întâlniri cu managerii companiilor din CFR, în situația în care niște domni înaintea mea au promis foarte multe lucruri, statutul feroviarilor, mărirea salariilor, facilități de la 1 ianuarie. Pe de alta parte tot acea guvernare spunea ca infrastructura fervoiară trebuie sa dispară. În discuțiile pe care le-am avut, le-am spus o realitate. Este o realitate economica neplăcută sau nesustenabilă. Statul roman s-a angajat prin PNRR în 2022 să eficientizeze aceste companii. Sunt dispus la dialog, dar voi avea ca și coordonate sustenabilitatea economica și jaloanele pe care trebuie să le îndeplinim în 2022. Împreună cu managerii si liderii de sindicat trebuie sa găsim soluții ca veniturile sa crească. Dialogul continua si dupa ședința de guvern.”
La scurt timp după această declarație, prin sistemul de difuzare a mesajelor din Gara de Nord a fost anunțat faptul că ceferiștii au declarat grevă spontană, trenurile sunt oprite, iar călătorii pot solicita banii înapoi pe bilete.