Pentru a compensa creșterea prețurilor care afectează atât consumatorii casnici, dar și marii consumatori industriali, USR cere guvernului să reducă TVA la energie și gaze.
„Am avertizat în octombrie că producătorii industriali nu vor putea face față, că vor fi nevoiți să închidă sau să-și reducă consumul. Am avertizat că prețurile produselor lor vor exploda, produse pe care noi toți le cumpărăm. De atunci, fix asta s-a întâmplat. Marii consumatori industriali și-au redus sau chiar închis producția. Azomureș a oprit total. Alro Slatina, un producător important de aluminiu, își reduce producția cu 60%”, declară deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.
„Nu le pasă de prețul la energie pentru că pe ei nu-i afectează. Virgil Popescu, ministru al Energiei de peste doi ani, ne spune nonșalant că lui nu i-a crescut factura la energie. Doar că, ce să vezi, nouă celorlalți ne-a crescut prețul. Și în ciuda a tot ce încearcă unii și alții să spună de câteva luni, nu liberalizarea a fost cauza. Ci bătaia de joc a miniștrilor Energiei. USR a venit cu niște propuneri clare și de bun simț, care se regăsesc și în recomandările Comisiei Europene, pe care le-am depus ca amendamente la lege. Deși erau ușor de aplicat, fără birocrație, încă de la 1 noiembrie, ele au fost respinse pe bandă rulantă”, precizează Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților.
USR propune un pachet concret de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului la energie:
- Scăderea de la 19% la 5% a cotei TVA la electricitate și gaze pentru consumatorii casnici, pe o perioadă de 6 luni.
- Subvenții temporare pentru CET-uri.
- Credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze.
- Exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru energia facturată consumatorilor casnici.