de Dănuț CIOBANU
Vasluienii care trăiesc în mediul rural vor plăti din acest an o taxă de salubrizare mai mare cu 2 lei. Adică de la 5 lei/persoană la 7 lei/persoană. În schimb, vasluienii care trăiesc în mediul rural vor plăti aceeași taxă de salubrizare ca în anii trecuți de 11 lei/persoană. Pentru ca în anii următori taxa să nu mai fie ajustată, vasluienii trebuie să ia în serios colectarea selectivă a deșeurilor. În prezent, deșeurile sunt colectate selectiv în proporție de numai 1%.
În această săptămână a avut loc o ședință a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară a județului Vaslui (ADIV), în care s-a discutat despre finalizarea proiectului pe gestionarea deșeurilor, dar și despre cuantumul taxei de salubrizare.
„Am agreat cu toții că este necesar o creștere a taxei de salubrizare. Știu că se colectează în cinci zone. În discuțiile pe care le-am avut a reieșit că cele două municipalități Vaslui și Bârlad vor recennza mai bine plătitorii de taxe, pentru că avem nevoie de o sustenabilitate a proiectului. Taxa în mediul urban a rămas de 11 lei ca în anii trecuți. În mediul urban taxa a crescut cu 2 lei, pentru că acolo nu mai sunt plătitori de recenzat și cantitățile sunt ale celor care plătesc. Am încercat să ridicăm taxa minimal, pentru a nu crea presiune pe cetățeni, ca la facturile de gaz și electricitate”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.
Marea problemă de la nivelul județului Vaslui este colectarea selectivă foarte slabă, care influențează direct cuantumul taxei de salubrizare. Practic, deșeurile menajere se reciclează într-un procent de 1%, iar potrivit legii aceast tip de colectare ar trebui să fie în jur de 20%.
„Nereciclând avem cantități de gunoi menajer pe care le plătim, chiar dacă ele sunt reciclabile, la preț de menajer. Dacă am avea reciclabile, organismele intermediare ar asigura prețul reciclabilelor și atunci nu ar mai fi atâta presiune pe cetățeni. Rog pe toți cetățenii că trebuie să reciclăm, pentru a nu plăti în plus și a chivernisi fiecare ban în parte”, a mai spus Ciprian Trifan.
Referindu-se la taxa de salubrizare, Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a precizat că actualele creșteri de prețuri la facturile de gaze și curent electric nu influențează cuantumul taxei, deoarece sistemul integrat de management al deșeurilor nu este prevăzut cu incineratoare de deșeuri sau alte instalații care să necesite un consum de energie.
„Din acest punct de vedere încercăm să menținem taxa la un nivel rezonabil, astfel încât să permită sistemului să funcționeze”, a explicat Buzatu.
Contractul de finanțare al proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” a fost semnat în data de 14 aprilie 2011 și a beneficiat de o finanțare de aproximativ 40 milioane de euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013. La finalizarea exercițiului bugetar europen 2007-2013, lucrările nefinalizate din cadrul proiectului și plățile pentru obiectivele de investiții realizate au fost fazate pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Lucrările nefinalizate și plățile fazate pe POIM 2014-2020 s-au ridicat la suma de 23.818.734 lei.
La nivelul județului Vaslui au fost înființate 5 zone de colectare a deșeurilor: Negrești, Vaslui, Bârlad, Huși, Roșiești.
Activitatea de colectare și transport este realizată în baza următoarelor contracte de delegare a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale:
pentru Lotul 1 Negrești – contract încheiat între ADIV și S.C. Domighian’s Park SRL, pe o durată de 5 ani;
pentru Lotul 2 Vaslui – contract încheiat între ADIV și S.C. Financiar Urban SRL, pe o durată de 8 ani;
pentru Lotul 3 Huși – contract încheiat între ADIV și S.C. Urbana SA, pe o durată de 5 ani;
pentru Lotul 4 – Bârlad – contract încheiat între ADIV și S.C. Urbana SA, pe o durată de 8 ani;
pentru Lotul 5 Roșiești – contract încheiat între ADIV și SC Financiar Urban SRL.