Ambasadorul Statului Israel în România, E.S. David Saranga, este în vizită la Iași pentru a marca evenimentele de comemorare a victimelor Pogromului de la București și a zilei Internaționale a victimelor holocaustului, care vor avea loc în mai multe locuri din țară și la București.
Ambasadorul a vizitat Muzeul și memorialul Pogromului de la Iași, precum și Muzeul Teatrului Evreiesc, ambele în clădirea fostei chesturi de Poliție, locul central de decizie și comandă a genocidului din iunie 1941, în care au fost uciși de către autoritățile române și unități germane aproape 20.000 de evrei.
Aceste muzee reprezintă astăzi o mare realizare pentru Iași și pentru felul în care autoritățile locale au înțeles să protejeze memoria victimelor Holocasutului și a comunității evreiești.
În sălile de expoziție destinate Muzeului Pogromului de la Iași pot fi văzute fotografii din timpul Pogromului, o hologramă, mărturii ale supraviețuitorilor, documente și artefacte care au aparținut victimelor, fotografii și informații despre salvatori, dar și despre criminali și procesele acestora. Muzeul Pogromului de la Iași este cel mai important proiect memorial și muzeal din țară dedicat astăzi Holocaustului și Pogromului de la Iași, realizat de Consiliul Județean Iași, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum. Muzeul memorial a fost inaugurat cu ocazia comemorării a 80 de ani de la tragicele evenimente din 28-30 iunie 1941.
Muzeul Teatrului Evreiesc în România este, de asemenea, unicat în țară și cuprinde 11 săli, un omagiu adus teatrului și artei evreiești. Deschis la Iași, orașul în care s-a înființat, în 1876, primul teatru profesionist de limbă idiș din lume condus de Adam Goldfaden. Expoziția permanentă conține afișe, artefacte, fotografii și din perioada Teatrului Evreiesc de Stat Iași (1949-1963).