Edilii din județul Vaslui așteaptă să depună proiecte și pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cum liniile de finanțare pentru UAT-uri sunt destul de puține, fiecare oportunitate trebuie fructificată la maxim. Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni, a spus că, din păcate, UAT-urile nu prea au multe domenii unde să depună proiecte pe PNRR.
„Am văzut că se finanțează achiziționarea de microbuze școlare electrice. Pe acest considerent, noi am depus un proiect pe Fondul de Mediu, pentru ampalsarea unei stații de încărcare electrică pentru mașini. Facem aeastă investiție pe considerentul PNRR. Am văzut că pe acest program se mai pot depune proiecte pe alimentarea cu apă. Totuși, cam puține domenii unde UAT-urile să depună proiecte. Să stai la primărie fără să ai linii de finanțare și să aștepți doar să curgă salariul, parcă nu te simți bine”, a spus Sorin Scutelnicu.
Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual, pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice.
În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.
Regula stabilită prin propunerea de regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.
(Dănuț CIOBANU)