Deși ne aștepta la 20.000 de cazuri noi Covid-19 zilnice, se pare că acest prag a fost deja cu mult depășit. Alexandru Rafila a vorbit în deschiderea ședinței de guvern de astăzi despre evoluția pandemiei în România. Oficialul a declarat că nu exclude ca țara noastră să înregistreze “o nouă creștere spectaculoasă”, până la peste 40 de mii de cazuri zilnice. Ministrul spune că acest avans ar putea fi însoțit “nu de o epuizare a a sistemului medical, în unele județe, ci de blocare, un astfel de exemplu fiind județul Cluj”.
Principalele declarații:
- Trendul ascendent al aceste infecții continuă, chiar după această scădere așteptată de azi. Ieri am avut un maxim, după patru zile.
- Ne interesează și viteza de creștere, am avut 8-9 zile de reducere a creșterii numărului de cazuri, însă ieri a accelerat. Capacitatea de testare a crescut, însă nu neapărat datorită intrării în sistem a medicilor de familie. De exemplu, ei au făcut ieri doar 7-8% din totalul probelor efectuate.
- Aceste valori vor continua până sămbâtă, în weekend o scădere, iar săptămâna viitoare iar o creștere, nu excludem numere cu cifra 4 în față.
- Ne așteptăm ca această evoluție să mai dureze cel puțin până pe 10 februarie. Un trend descendent va schimba percepția publică și sistemul de sănătate.
- În anumite județe, sistemul dă indicii nu de epuizare, ci de blocare. De exemplu, în Cluj, este cea mai mare rată de spitalizare din țară: 68% dintre paturi sunt ocupate. S-ar putea ca săptămâna viitoare să dăm prima decizie de trecere a școlilor în online.
- La ATI suntem sub 40% rată de ocupare a paturilor ATI, dar sunt județe care au număr mai mic de paturi, iar acolo ar putea fi probleme. E posibil ca de săptămâna viitoare să reîncepem transferul de pacienți între județe.
- Luni va sosi în România o cantitate de 50 de mii de cutii de Molnupiravir, am reușit să facem acest lucru. Cu Pfizer nu am reușit, din cauza condițiilor comerciale pe care ni le-au impus și a unui contract tipic din SUA, care e foarte greu de adoptat în România.