Est News

Premierul Nicolae Ciucă consideră aderarea României la OCDE e cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană

Astăzi, în cadrul unei conferinţe  de presă comună cu Secretarul General OCDE, Mathias Cormann, Premierul Nicolae Ciucă a declarat că negocierile de aderare şi apartenenţa la OCDE vor deschide României uşa unui club de expertiză de talie globală pe care îl vom putea accesa şi de unde vom putea primi asistenţă pentru reformele pe care ţara noastră le derulează în materie de politici publice, guvernare, reforme anti-corupţie, politică fiscală, infrastructură de transport, agricultură sau educaţie, transmite News.ro.

„Pe bună dreptate, poate fi considerată cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, pentru că aduce ţara noastră mai aproape de un etalon care va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată. Această decizie a Consiliului OCDE, pe care o salutăm şi pentru care îi mulţumesc domnului secretar general Mathias Cormann pentru sprijin, este o nouă etapă a unui drum pe care românii l-au ales după Revoluţia din Decembrie 1989, acela a fi parte a Uniunii Europene, de a fi aliaţi de nădejde în NATO şi de a pune bazele dezvoltării României împreună cu cele mai dezvoltate ţări ale lumii”, a afirmat şeful Executivului.

„Este primul obiectiv politic al Guvernului nostru care este realizat, în scurta perioadă de la preluarea mandatului. OCDE reuneşte, prin statele sale membre, 70 la suta din comerţul şi producţia mondială şi 90 la sută din investiţiile străine directe. Reprezintă un pol de atractivitate pentru orice investitor de calibru şi implică, prin prestigiul de care se bucură, beneficii politice, economice şi financiare. În egală măsură, oferă, cetăţenilor noştri, perspectiva apartenenţei la un sistem de valori democratice care generează în statele membre stabilitate şi perspective de dezvoltare durabilă”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că ”deschiderea negocierilor de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un succes în sine, care ”atestă importanţa pe care statul român o acordă obiectivelor strategice de politică externă a României”.

 

Premierul a menţionat că este un succes de etapă, pentru că obiectivul strategic al României este ”obţinerea statutului de membru al OCDE”.

„Am convocat, încă din prima zi după invitaţia de aderare, Comitetul Inter-Ministerial OCDE şi am aprobat deja principalele standarde obligatorii, demers absolut necesar pentru lansarea Foii de Parcurs a României. L-am întâmpinat, astăzi, pe domnul Secretar General cu scrisoarea formală de răspuns a României la invitaţia de aderare şi condiţiile necesare pentru declanşarea procesului. România este, de azi, în proces de aderare la OCDE!”, a spus prim-ministrul, adăugând că tot astăzu s-a lansat şi studiul Economic făcut de către OCDE şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză despre România, care prezintă situaţia economiei româneşti la zi şi soluţiile pentru modernizarea acesteia.

„Prin aderarea la OCDE, România se angajează să îndeplinească toate criteriile care decurg din statutul de membru al acestui club select. Şi o vom face, pentru că aceste criterii sunt, pe de o parte, în fibra naţiunii noastre, iar pe de altă parte ţin de potenţialul strategic şi avantajele competitive pe care ţara noastră le are. Primul criteriu – apartenenţa la un set comun de valori şi principii – decurge şi din statutul nostru de membri ai Uniunii Europene şi NATO şi al beneficiilor pe care România le-a avut de la aderarea la cele două organizaţii. Este vorba despre principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţă economică, buna guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participare activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare, respectarea acquis-ului OCDE”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Exit mobile version