Legislația rutieră prevede o serie de afecțiuni medicale ce limitează dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Modificările intrate în vigoare în anul 2022 la Codul Rutier pun accent pe importanța documentului oficial prin care persoanele care primesc dreptul de a conduce sunt declarate apte din punct de vedere medical.
Se stabilește, de asemenea, și încadrarea șoferilor în două grupe (grupa 1 și grupa 2). Așadar, conducătorii auto care dețin categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în grupa 1, iar cei care au categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E sunt în grupa 2.
Potrivit avocatnet.ro, afecțiunile care îți pot crea probleme la obținerea sau reînnoirea unui permis de conducere sunt următoarele:
Probleme cu vederea
Conform legislației în vigoare, cei care solicită un permis auto trebuie să fie supuși unei examinări medicale pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unei mașini pe drumurile publice. În cazul persoanelor din grupa 1, la obținerea sau reînnoirea permisului, acestea trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5 (cu lentile de corecție, dacă este cazul) când se utilizează ambii ochi. În ceea ce privește persoanele din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, dacă este cazul, trebuie să fie de măcar 0,8 la ochiul bun și minim de 0,1 la celălalt.
Probleme de auz
Persoanele care se încadrează în grupa 2 pot obține sau reînnoi permisul de conducere doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizată. Începând din 2019, cei care au o hipoacuzie profundă bilaterală ce nu se poate corecta la niciuna dintre urechi se pot încadra numai în grupa 1 dacă mașina are oglinzile mai mari.
Handicap locomotor
De obicei, permisele auto nu sunt eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care pot face periculoasă conducerea unui vehicul. Permisele de conducere din grupa 1 se eliberează pentru cei cu dizabilități, însă cu unele restricții, doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate și în urma unui control medical, după realizarea unui test practic.
În cazul permiselor din grupa 2, unitatea de asistență medicală trebuie să aibă în vedere riscurile și pericolele suplimentare implicate de conducerea unui autovehicul din această categorie.
Alte afecțiuni care te pot lăsa fără permis de conducere:
- boli cardiovasculare;
- diabetul zaharat;
- afecțiuni neurologice;
- epilepsie;
- sindromul de apnee în somn;
- tulburări mintale;
- dependența de alcool, de droguri sau medicamente
- afecțiuni renale.