Astăzi, Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că plafonarea preţului la alimentele de bază ar reprezenta o soluţie pentru România, această măsură fiind aplicată şi de alte ţări europene, potrivit Agerpres.
„O să se discute. Nu cred că o să ajute TVA zero la alimente, deja avem TVA redusă la alimente. Am văzut că alte ţări europene au luat altfel de măsuri. Au plafonat preţul la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a spus Marcel Ciolacu.
Una dintre puținele țări europene care au plafonat prin lege prețul alimentelor de bază a fost Ungaria. Rezultatul a fost că lanțul de magazine Lidl a anunțat că va raţionaliza din februarie vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanţie de lungă durată şi ale căror preţuri au fost plafonate de guvernul ungar.
Raționalizarea înseamnă că un consumator va putea cumpăra o cantitate limitată din respectivul aliment, o practică răspândită pe scară largă în perioada comunistă, când prețurile erau stabilite arbitrar de guverne, fără să țină cont de regulile pieței.
În data de 12 ianuarie, guvernul condus de Viktor Orbán a anunţat că va reglementa preţurile în cazul a şase produse de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui şi lapte de vacă cu 2,8% grăsime.
Lidl Ungaria a stabilit acum cantitatea maximă care poate fi achiziționată la o singură cumpărătură: zahăr – 10 kg, făină – 10 kg, lapte UHT – 12 litri, ulei de floarea soarelui – 10 litri.