Potrivit unei analize a companiei de soluţii de resurse umane K2S se pare că munca hibridă, un mix între lucrul de acasă sau din altă locaţie şi cel de la birou, va fi principala tendință care va domina piața muncii în acest an.
Aproximativ 90% dintre angajaţii români, manageri sau specialişti sunt multumiţi de libertatea crescută pe care o aduce munca de tip hibrid, sugerând că aceasta va fi probabil o tendinţă care se va impune pe termen mediu şi lung.
În România, circa 18,4% dintre angajaţi au început să lucreze de acasă ca urmare a pandemiei de Covid-19, în timp ce media europeană este de 36,8%.
La nivel global, cifrele arată că 70% dintre angajaţi îşi doresc să aibă în continuare acces la opţiuni flexibile de lucru de la distanţă şi 65% dintre aceştia spun că îşi doresc să lucreze mai des alături de colegii lor.
Forumul Economic Mondial estimează că inteligenţa artificială şi automatizarea vor duce la crearea a 97 de milioane de noi locuri de muncă până în 2025.
„2022 vine cu noi provocări pentru angajatori – în special din zona de reinventare continuă a procedurilor şi proceselor, coeziunii echipei, dar şi a comunicării interne. Aceasta din urmă suplineşte prezenţa fizică limitată la locul tradiţional de muncă şi echilibrează impactul negativ produs de ştirile despre pandemie. Din perspectiva angajatului, concentrarea pe dezvoltarea abilităţilor, mai degrabă decât pe dezvoltarea unui rol, îl va poziţiona mai bine pe piaţa muncii, pentru a-şi valorifica ulterior noile oportunităţi de carieră. Această schimbare a focalizării de la roluri la competenţe va fi o tendinţă cheie atât pentru organizaţii, cât şi pentru angajaţi în acest an”, apreciază specialiştii K2S.