Est News

Premieră în fiscalitate! Primarii lucrează deja la bugete, iar sumele sunt mai mari decât în anul trecut

de Dănuț CIOBANU 

Primarii din județul Vaslui sunt mulțumiți că pot lucra la întocmirea bugetele locale încă din luna ianuarie 2022. Dacă în anii trecuți bugetele erau aprobate mult mai târziu, în anul curent lucrurile s-au schimbat radical. Finalizarea și aprobarea bugetelor dau posibilitatea administrațiilor locale să își creioneze din timp programele de dezvoltare și să treacă la implementarea respectivelor proiecte.

Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni, a spus că pentru anul 2022 așteptările sunt mari.

”Spre uimirea noastră, dar și a  colegilor primari, este primul an în care avem buget din luna ianuarie. Am intrat și noi în normalitate, pentru că știți și dumneavoastră că erau ani când aveam bugetul prin aprilie sau mai și nu mai știam ce să facem, cum să plătim facturile. Anul acesta, spre uimirea mea și a mai multor colegi avem un buget bunișor, niciodată nu putem fi mulțumiți cu banii, că avem destul”, a spus Sorin Scutelnicu.

Aceleași semnale pozitive vin și din partea altor primari, care își fac deja planurile de lucru pentru acest an. Faptul că bugetele vor fi aprobate mult mai repede decât în anii precedenți, iar sumele sunt mai bune decât în 2021 sunt premisele pentru rezultate bune la nivelul comunităților locale.

„Se lucrează la buget și avem foarte multe obiective de îndeplinit. Atât proiecte noi, cât și cele vechi în curs de implementare. Este puțin mai generos bugetul ca în anul trecut. Bugetul nu este niciodată suficient, dar în fiecare an sperăm să-l chibzuim  de așa manieră ca să ne ajungă pentru proiectele propuse. Avem nevoie de cofinanțare, nu este așa de ușor. Am fost ajutați și de rectificări, astfel încât să ne ducem la final în condiții optime proiectele derulate. Este puțin mai bun bugetul ca în anul trecut, de unde nasc și speranțele noastre”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Necesarul de finanțare al UAT-urilor din județul Vaslui este uriaș. Pentru a repartiza fondul de 6% din impozitul pe venit, Consiliul Județean Vaslui a solicitat primarilor să prezinte nevoile de finanțare de la nivel local pentru acest an. Nici mai mult, nici mai puțin, primarii au solicitat fonduri care se ridică la 1,2 miliarde de lei. Cum fondul de repartizat este de numai 32,9 milioane de lei, s-a decis ca numai 21 de UAT-uri care sunt în situație critică să primească 8,8 milioane de lei. Printre ele se numărăr Ibănești, Tanacu Găgești, Ciocani, Oșești etc.

 

Exit mobile version