Est News

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2022. Întrebările pentru vasluieni!

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor se apropie cu paşi repezi -14 martie 2022 reprezentând data de start a autorecenzării populaţiei. Este prima din cele două mari etape care vor forma, în esenţă, recensământul din acest an: autorecenzarea şi colectarea electronică a datelor din teren cu ajutorul recenzorilor, pentru locuinţele şi persoanele care nu s-au autorecenzat. Recent, Parlamentul României a aprobat o nouă listă a variabilelor care vor fi colectate de la populaţie pentru a fi prelucrate de specialiştii statisticieni. în general, chestionarele vor cuprinde întrebări referitoare la tipul locuinţelor, numărul persoanelor din locuinţă, spaţiu colectiv de locuit sau gospodărie, dar şi caracteristici etnoculturale, educaţionale şi economice la nivel de persoană.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL), programat pentru prima jumătate a acestui an, aduce o noutate în istoria cercetărilor statistice de amploare din România: va fi complet digitalizat, în sensul că datele statistice vor fi culese, validate, prelucrate şi prezentate în format electronic. în acest obiectiv naţional extrem de important, realizat sub aspect tehnico-metodologic de către Institutul Naţional de Satistică(INS), prin direcţiile judeţene de statistică, sunt angrenate şi primăriile localităţilor, serviciile de evidenţă a populaţiei, inspectoratele teritoriale de muncă, casele judeţene de pensii şi multe alte instituţii care vor conlucra în îndeplinirea amplei cercetări statistice.

Cu toate că există mai multe etape în îndeplinirea RPL, în special două sunt de importanţă maximă pentru acesta. Prima se referă la perioada 14 martie -15 mai 2022, când întreaga populaţie a României se va putea autorecenza de pe orice smarphone, tabletă, laptop sau calculator, ori va recurge la autorecenzarea asistată pe calculator în locaţiile amenajate special de către primăriile localităţilor. Fiecare cetăţean care se va autorecenza va primi o zi liberă la alegere de la angajatorul său. „Strategia naţională elaborată pentru RPL încearcă să reducă cât mai mult contactul direct cu cetăţeanul, cercetarea statistică oficială din prezent oferind, prin autorecenzare, cel mai bun instrument pentru culegerea datelor.

Astfel, RPL devine o acţiune a întregii societăţi. Probabil unii dintre noi îşi vor pune întrebarea: de ce să ne autorecenzăm? Răspunsul este simplu: pentru că scopul recensământului este unul nobil şi necesar, adică să ofere o imagine clară a noastră a tuturor şi informaţii importante care să ne fie de folos în politicile publice, în realizarea strategiilor pentru o dezvoltare mai bună a României. Recensământul este o cercetare statistică de mare anvergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale, naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiţiile de calitate, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul localiv, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se află aceste locuinţe”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Vaslui.

A doua etapă, la fel de importantă, se va consuma în perioada 16 mai -17 iulie 2022 când, pentru persoanele care nu s-au autorecenzat, ori pentru locuinţele ce nu au fost recenzate de către proprietarii lor, se va efectua colectarea datelor statistice în teren cu ajutorul recenzorilor. Aceştia vor colecta datele statistice prin intermediul chestionarelor electronice, care vor fi preîncărcate pe tablete electronice. Chestionarele vor avea preîncărcate câteva date importante despre persoanele care urmează să fie vizitate de recenzori, aceste date fiind obţinute de la instituţiile statului de către INS prin importul datelor din surse administrative, acţiune care se va desfăşura pe parcursul lunilor februarie şi parţial martie ale acestui an.

La ce întrebări vom răspunde în chestionarele electronice?

Pe 14 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Legea nr.16/13.01.2022 adoptată de Parlamentul României, care modifică actul normativ de bază al RPL, şi anume, Ordonanţa de urgenţă nr. 19/04.02.2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor, şi în care a fost aprobată o nouă listă cu variabilele care se vor regăsi în chestionarele electronice pe care le vom completa.

Astfel, pentru clădiri, acestea vor cuprinde întrebări referitoare la tipul clădirii, anul construirii ei, materialele de construcţie al pereţilor exterior ai acesteia. Pentru locuinţe, vom fi întrebaţi cu referire la titlul sub care gospodăria ocupă locuinţa, numărul gospodăriilor din locuinţă, numărul persoanelor din locuinţă, tipul locuinţei, statutul acesteia, poziţia sa în clădire, situaţia ocupării sale, forma de proprietate, numărul camerelor de locuit, existenţa băii, bucătăriei, a closetului cu apă, a instalaţiei de canalizare, cea a sistemul de alimentare cu apă rece şi caldă, a instalaţiei de alimentare cu apă caldă şi a instalaţiei electrice. Va trebui să precizăm dacă locuinţa noastră are un sistem de energie regenerabilă, este dotată cu instalaţie de aer condiţionat, combustibilul folosit la gătitul zilnic, modul în care locuinţa este încălzită, tipul de echipament şi combustibilul folosit pentru încălzirea sa, dar şi dacă aceasta este termoizolată şi reabilitată termic.

In ce privesc întrebările la nivel de persoană, chestionarele vor cuprinde întrebări din categoria caracteristicilor demografice – sex, data naşterii, starea civilă legală, anul căsătoriei, numărul copiilor născuţi vii (doar pentru persoanele de sex feminin). Apoi va trebui să oferim informaţii privind migraţia internă şi internaţională, cum ar fi să specificăm localitatea unde locuim în prezent, pentru câte luni am fost plecaţi din localitatea de recenzare, motivul absenţei din localitatea de recenzare, locul naşterii, domiciul, reşedinţa anterioară, data stabilirii ultimei reşedinţe în România, data stabilirii în localitatea de recezare, motivul stabilirii şi cetăţenia.

Caracteristicile etnoculturale care se vor colecta vor cuprinde întrebări privind etnia căreia îi aparţinem, care este limba maternă şi cărei religii îi aparţinem. Vom mai fi întrebaţi despre cel mai înalt nivel de educaţie absolvit, perioada, localitatea şi instituţia de învăţământ terţiar absolvită, tipul de liceu absolvit şi cel mai înalt nivel de educaţie urmat la momentul de referinţă al recensământului (acesta este ora „0.00” a zilei de 1 decembrie 2021). Caracteristicile economice vor cuprinde întrebări doar pentru persoanele de 15 ani şi peste, ocupate sau care nu au mai lucrat vreodată, şi aici intrând caracteristicile activităţii curente, timpul de lucru, activitatea economică, ocupaţia, statutul profesional, localizarea geografică a locului de muncă. De menţionat că legea prevede că toate întrebările incluse în formulare au caracter obligatoriu.

„Indemn populaţia judeţului să se autorecenzeze în perioada stabilită şi doresc să subliniez faptul că toate aceste date obţinute prin completarea formularelor electronice vor fi confidenţiale, legea precizând clar că acestea nu pot servi ca probe în justiţie ori la stabilirea unor drepturi sau obligaţii pentru furnizorii de date la care se referă. Apoi, în statistică, la prelucrarea datelor se foloseşte tehnica anonimizării, care se aplică informaţiilor şi datelor cu caracter personal în vederea eliminării ireversibile a posibilităţii de identificare a persoanelor vizate de aceste date. Deci nu trebuie să ne fie frică cum că cineva, instituţie sau persoană, se va folosi de datele introduse de cetăţeni sau le va folosi în scopuri ascunse”, a precizat Teodor Iancu, directorul executive al DJS Vaslui.

 

 

Exit mobile version