Est News

Conform unui studiu, tratamentul cu celule CAR-T poate vindeca pacienții cu leucemie

Cercetătorii americani de la Universitatea din Pennsylvania și cei de la Institutul Novartis pentru Cercetare Biomedicală au anunțat rezultatele studiului în cadrul unei conferințe de presă din această săptămână. Conform acestora, terapia cu celule CAR-T, celule ale sistemului imunitar modificate în laborator, poate reprezenta “un regim curativ” pentru leucemia limfocitară cronică, o afecțiune care reprezintă aproximativ un sfert din cazurile noi de leucemie din lume.

Lucrarea descrie “un proces de monitorizare de 10 ani a primilor pacienți tratați cu celulele CAR-T, modificate cu receptorul antigenic himeric”, prima terapie celulară realizată “din propriul sistem imunitar al pacientului”.

„Putem acum concluziona că aceste celule CAR-T pot vindeca pacienții cu leucemie”, a declarat doctorul Carl June, un imunolog în domeniul oncologiei la Universitatea din Pennsylvania.

Celulele CAR-T au fost concepute pentru a trata leucemia prin valorificarea propriului sistem imunitar al organismului în vederea țintirii cancerului

 

Terapia constă în modificarea, într-un laborator, a celulelor imune ale pacientului, folosind un virus. Celulele capătă astfel capacitatea de a recunoaște și ucide sursa cancerului.

Studiul, publicat în revista Nature, descrie două faze prin care trec pacienții. Faza inițială este dominată de prezența celulelor CAR-T CD8+ sau CD4-CD8, reprezentate de un marker numit Helios. A doua fază, de remisiune pe termen lung, este dominată de celulele CAR-T CD4+.

Celulele CAR T au rămas detectabile în organismul pacienților la mai mult de zece ani de la infuzie, iar ambele persoane sunt acum în remisiune”, au precizat autorii studiului. Pacienții bolnavi de leucemie, care se aflau în remisiune completă în 2010 după ce au primit celulele T în Faza 1 a studiului clinic, și-au menținut această remisiune și la mai multe de 10 ani de la primul contact cu celulele sistemului imunitar modificate în laborator.

Cu toate acestea, autorii studiului atrag atenția asupra unor efecte secundare serioase în urma tratamentului, precum sindromul de liză tumorală – “un fenomen în care numeroasele celule canceroase care mor își varsă compoziția în sânge, iar astfel oamenii se pot îmbolnăvi.

Cu toate acestea, oncologul David Porter, unul dintre autorii studiului, a precizat că acest tip de terapia a devenit din ce în ce mai sigur cu timpul, iar mii de oameni beneficiază de această schemă de tratament în fiecare an.

Sursă: CNN.

Exit mobile version