Est News

NATO și SUA sunt pregătite pentru orice scenariu în cazul amenințărilor Rusiei

Statele Unite ale Americii și NATO sunt pregătite pentru orice scenariu în privința amenințărilor Rusiei la adresa Ucrainei și securității în Europa. Cu toate acestea, se mizează pe succesul diplomației și dialogul politic, în obținerea dezescaladării și rezolvării crizei.
SUA şi NATO au respins, săptămâna trecută, solicitările principale ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii NATO şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute în mod serios cu Rusia în legătură cu temerile sale privind securitatea.
În același timp, NATO nu intenţionează să trimită trupe combatante în Ucraina, care nu este membră a Alianţei, în eventualitatea unei invazii ruse, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unui interviu pentru BBC.
Anterior, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a afirmat că Rusia ar putea desfăşura un evantai larg de acte violente contra Ucrainei, dar a subliniat că rămâne deschisă posibilitatea negocierilor şi a convorbirilor de pace. Războiul cibernetic este una dintre ele, tentativele de lovitură de stat vizând răsturnarea guvernului de la Kiev, sabotajul – ei au agenţi de informaţii care lucrează în Ucraina chiar în acest moment. Trebuie deci să ne pregătim pentru un evantai larg de diferite acţiuni agresive ale Rusiei contra Ucrainei, a declarat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO s-a arătat totuşi reticent în a merge prea departe cu speculaţiile, întrucât obiectivul rămâne acela de a reduce tensiunile.
În ceea ce privește poziția Washingtonului, președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite continuă să lanseze apeluri la diplomaţie pentru rezolvarea crizei legată de Ucraina, dar că sunt pregătite pentru orice scenariu. Biden a indicat că SUA au expus întreaga amploare a ameninţării ridicate de Rusia în cursul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU. SUA au pregătit dispozitive de sancţiuni specifice împotriva membrilor elitei ruse şi a familiilor acestora, dacă Rusia va atac Ucraina, declarase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

La rândul său, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a afirmat că un conflict între Ucraina şi Rusia nu este inevitabil, existând încă suficient timp şi spaţiu pentru diplomaţie. Şeful Pentagonului a subliniat că nu există niciun motiv pentru ca această situaţie să degenereze neapărat într-un conflict.

Consultări România – SUA

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, luni, o convorbire telefonică cu Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat al SUA, prilej cu care a fost făcut un schimb de opinii și evaluări pe tema evoluțiilor de securitate din vecinătatea estică a NATO și de la Marea Neagră și s-a desfășurat în continuarea coordonării apropiate dintre România și Statele Unite pe teme strategice.
Cei doi oficiali au evidențiat importanța menținerii unității și solidarității aliate și au agreat menținerea unui contact apropiat, la toate nivelurile, și în perioada următoare.
Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit SUA pentru consultările purtate până în prezent, inclusiv în ceea ce privește răspunsurile scrise avansate Federației Ruse la 26 ianuarie 2022, care au luat în considerare și observațiile, interesele și așteptările României, în baza principiilor și valorilor fundamentale comune. În acest context a exprimat satisfacția față de decizia SUA de a-și consolida prezența militară pe teritoriul României, un semnal ferm pentru descurajarea acțiunilor agresive ruse.
La rândul său, precizează sursa citată, oficialul american și-a exprimat aprecierea deosebită pentru angajamentul constant asumat de România, ca partener strategic al SUA și stat aliat NATO responsabil și de încredere, pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre, dar și la nivel european și euroatlantic.
Sursă: www.mapn.ro
Exit mobile version