Credeați că seria de scumpiri ale alimentelor s-au terminat? Ei bine, nu. Potrivit raportului Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește modificările prețurilor internaționale ale produselor alimentare cele mai comercializate la nivel global, indicele prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 135,7 puncte luna trecută, față de 134,1 în decembrie.
Prețurile mai mari la alimente au contribuit la o creștere sporită a inflației, pe măsură ce economiile își revin din criza determinată de coronavirus, iar Națiunile Unite au avertizat că scumpirile pun în pericol populațiile mai sărace din țările care depind de importuri.
De asemenea, prețurile lactatelor au crescut cu +2,4% pentru a cincea lună consecutiv, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate de laptele praf degresat și unt. Și prețul cărnii a crescut în ianuarie, în timp ce zahărul a fost singurul care a înregistrat o scădere de -3,1% față de luna precedentă, datorită perspectivelor favorabile de producție ale marilor exportatori India și Thailanda.
Sursă: Reuters