Est News

Patronatul avertizează! Fără facilități pentru economie, în județul Vaslui se vor pierde circa 2.500 locuri de muncă

de Dănuț CIOBANU 

Începutul noului an se dovedește a fi nefavorabil pentru oamenii de afaceri. Pe lângă prelungirea pandemiei de coronavirus, mediul economic mai este afectat și de criza energetică, de scumpirea prețului la combustibil etc. Exploziea prețurilor își va pune amprenta pe costul produselor și servicilor, presiune care va conduce în final la desființarea unui număr mare de firme. Dacă nu se iau măsuri de sprijinire a mediului de afaceri, este posibil ca în acest an în județul Vaslui să fie pierdute circa 2.500 locuri de muncă.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că, anul trecut, în județul Vaslui au ieșit de pe piață peste 900 de firme, în timp ce un număr mult mai mic de societăți au fost înregistrate la Registrul Comerțului.

„Oamenii de afaceri au temeri pentru că nu știu cum va evolua piața din punct de vedere financiar. Guvernul Ciucă vine mai așezat și aplicat și sperăm că până la deschiderea lucrărilor în construcții (martie-aprilie), să cunoaștem o serie de facilități pentru agenții economici din toate domeniile de activitate”, a explicat  Ionel Constantin.

Pe  lângă scumpirea produselor și serviciilor și creșterea importurilor de mărfuri, criza din economie se traduce și printr-un număr mai mic de locuri de muncă. În acest context, la nivel național sunt prognoze că aproximativ 500.000 de locuri de muncă se vor desființa.

„Dacă nu se întâmplă nimic la nivel național, pentru că nu sunt îndeajuns măsurile care s-ar lua la nivel local, în aceste condiții ne putem duce la 2.000 și 2.500 de locuri de muncă care se pierd în județul Vaslui, ceea ce este foarte mult. Ceea este de neînțeles, că preferăm oameni să îi angajăm din afara României, numai anul acesta în țară se vor face peste 100.000 de angajări, cu salarii net superioare românilor. Ar trebui să punem temei pe forța de muncă românească pe care o avem aici și este stabilă, care cred că ar avea mai mult efect aupra României, asupra localităților în care trăiesc fie că sunt în rural sau urban”, a mai spus Ionel Constantin.

De altfel, prognozele oficiale privind evoluția ratei șomajului din județul Vaslui sunt din cele mai îngijorătoare. Potrivit proiecției principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2020-2024,  publicată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, județul Vaslui va avea cea mai mare rată a șomajului din România.

Situația la nivelul județului nostru privind numărul de șomeri înregistrați este următoarea: 2020 – 10,3 mii persoane; 2021 – 10,5 mii persoane; 2022 – 10,3 mii persoane; 2023 – 10 mii persoane; 2024 – 9,7 mii persoane.

Pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est evoluția numărului de șomeri este următoarea: Bacău – 10,5 mii persoane; Botoșani – 3,5 mii persoane; Iași – 7,6 mii persoane; Neamț – 7,2 mii persoane; Suceava – 10,5 mii persoane.

Pe aceste date statistice, în anul 2024, rata șomajului înregistrată în județul Vaslui va fi de 7%. Pentru restul județelor, situația este următoarea: Bacău – 4,9%; Botoșani – 2,6%; Iași – 2,7%; Neamț – 4,2%; Suceava – 4,6%.

Dacă ne raportăm la nivel național, Vasluiul va avea peste trei ani cea mai mare a șomajului din țară, urmat de județe precum Buzău – 6,6%; Dolj – 6,5%; Teleorman – 6,3%.

 

Exit mobile version