Aproximativ o treime dintre copiii care au participat la un recent sondaj Salvați Copiii spun că au primit pe Internet conținut ce include nuditate, iar 20% afirmă că li s-au cerut imagini cu ei nud. Mai bine de o treime spun că au fost jigniți sau deranjați de către alte persoane, pe Internet. Dar foarte puțini spun că au reacționat în vreun fel la astfel de situații. Potrivit sondajului, peste trei sferturi dintre copiii participanți petrec cel puțin patru ore online. Organizația oferă și o serie de recomandări pentru autorități, școli, profesori și părinți, cu privire la folosirea internetului de către copii.
Analiza scoate în evidență o serie de probleme privind siguranța copiilor și adolescenților în mediul online, în contextul consumului foarte ridicat de Internet.
Potrivit studiului, 78% dintre respondenți spun că utilizează Internetul zilnic, timp de cel puțin 4 ore. Doar 3% dintre ei folosesc Internetul mai puțin de o oră pe zi. Ei petrec timp online în principal pentru a urmări conținut postat de alți utilizatori (70%), pentru a se juca (70%), pentru a folosi rețelele sociale (67%).
Doar 46% dintre respondenți spun că folosesc Internetul pentru a se informa pe teme de actualitate. 63% spun că îl folosesc pentru a căuta informații pentru școală. O treime (34%) spun că folosesc Internetul pentru a publica diverse conținuturi create de ei.
În contextul în care activitățile sociale atrag cel mai mare interes al copiilor și adolescenților pentru folosirea mediului online, sondajul semnalează probleme privind siguranța acestora online.
Astfel, mai bine de o treime (37%) spun că au fost jigniți sau deranjați în timp ce stăteau pe Internet – procent semnificativ mai mare pentru adolescenți (42%) și pentru fete (cu 10 puncte procentuale mai mult ca băieții).
10% dintre respondenți spun că au fost amenințați online, 25% – că au primit mesaje supărătoare sau jignitoare, 7% – că au fost postate mesaje supărătoare sau jignitoare despre ei.
Jumătate dintre respondenți (49%) spun că li s-a întâmplat să găsească pe Internet diverse forme de conținut inconfortabil, dar cei mai mulți (61%) spun că n u au raportat acest conținut.
Dar aproape o treime dintre respondenți spun că au primit mesaje, imagini sau videouri cu conținut ce înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale, iar 10% spun că au primit – anume, mesaje trimise personal, nu găsite întâmplător – astfel de mesaje cel puțin lunar.
Iar o cincime dintre respondenți (20%) spun că li s-au cerut imagini care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. Majoritatea afirmă că cel care le-a solicitat acest lucru era o persoană adultă. Procentul copiilor cu vârste între 15-17 ani și al fetelor care afirmă acest lucru este considerabil mai mare.
sursă: edupedu.ro