Ȋn vederea continuăriisusţinerii legumiculturii românești, în Monitorul Oficial nr. 112 din 3 februarie 2022a fost publicatăHotărârea de Guvern nr. 147/2022pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteiaîn anul 2022.
Ȋn acest sens, pentru anul 2022, ajutorul de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole pentru susținerea producției de usturoi, respectiv producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, valabil până la 31 decembrie 2022, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familialecât și producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili la înscriere și de a încheia programul prin valorificarea producţiei și încasarea ajutorului de minimis pentru producția de usturoi, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre; să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm; să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul 2022; să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii și avizat de OFVS; să facă dovada producției realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare; nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat al statului și nu au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale.
Ȋn ceea ce privește valorificarea producţiei de usturoi, aceasta se va desfășura în perioada cuprinsă între 1 iunie-21 noiembrie 2022inclusiv, iar documentele justificative vor fibonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.
Pentru obținerea acestui sprijin, potențialii beneficiari înregistrați în Registrul unic pentru accesarea programului au obligația să depună la DAJ Vaslui documentele justificative împreună cu o copie a Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi și avizat de Oficiul Fitosanitar Vaslui, până la 29 noiembrie 2022 inclusiv.
Menţionăm faptul căacest ajutor de minimis nu se acordă solicitanților a căror suprafață este obținută prin divizarea unei suprafețe cultivate cu usturoi, după data intrării în vigoare a acestei Hotărârii de Guvern, indiferent de modalitatea de transfer a suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare înregistrate în registrul agricol.
Cererile și documentele necesare obţinerii acestui sprijin financiar pot fi depuse direct la sediul Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui, transmise prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: office@dadrvaslui.ro sau prin poștă (curier), la adresa din Str. Eternităţii, nr. 1, Vaslui, până cel târziu la data de 16 mai 2022 inclusiv.
Menţionăm că documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile certificate „conform cu originalul“ de către solicitant.
Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 3.000 euro/ha și se va plăti în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021.