Est News

Este bine să știi! Este vital să știi! Este esențial să îți cunoști GRUPA DE SÂNGE!

Știai că laboratoarele de analize te pot ajuta să afli ce grupă de sânge ai?

Ce este grupa sanguină?

Grupul de sânge este determinat de genele pe care le moștenești de la părinții tăi.

Aceste gene determina configurația suprafeței celulelor roșii (eritrocitelor) din sânge, respectiv prezența anumitor antigene.

Există 2 antigene majore – antigenul A și antigenul B. Absența sau prezența pe suprafața celulelor roșii a acestor antigene determina 4 grupe de sânge – O (zero), A, B și AB. Pot fi întâlnite și sub denumirea de OI, AII, BIII, respectiv ABIV.

În România, distribuția grupelor sangvine este următoarea:

 

De ce este important să ne cunoaștem grupa de sânge?

Cunoașterea grupelor sanguine este esențială pentru terapia transfuzională. Transfuzia unui grup greșit ABO poate fi amenințătoare de viață.

Siguranța transfuziei depinde de evitarea incompatibilitatii între eritrocitele donatorului și anticorpii din plasmă primitorului.

Atunci când mergem la un laborator de analize medicale pentru a ne afla grupa de sânge vom realiza concomitent și analiza care ne depistează tipul de Rh.

 

 

Factorul Rh

Un alt antigen important pe suprafața celulelor roșii se numește factorul Rh.

Există 45 astfel de proteine care fac parte din sistemul de grup sanguin Rh, dintre care cea mai frecvența este proteină D (antigenul D).

Dacă eritrocitele au această proteină, ești Rh pozitiv Rh(D)+.

Dacă celulele roșii nu au această proteină, ești Rh negativ – Rh(D) -.

Un procent de 85% din populație este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.

 

Importanța factorului Rh

Spre deosebire de anticorpii împotriva antigenelor A și B care sunt produși în mod natural de organism, anticorpii anti-Rh apar numai dacă o persoană cu Rh negativ este expusă celulelor roșii Rh pozitiv. Acest lucru se poate întâmplă în timpul sarcinii sau, mai frecvent, în timpul nașterii, atunci când mama este Rh negativ, iar fătul este Rh pozitiv sau când persoană Rh negativ este transfuzată cu sânge Rh pozitiv.

În ambele cazuri, prima expunere la antigenul Rh nu determina un răspuns puternic împotriva celulelor Rh pozitiv, însă expunerile ulterioare pot provoca reacții severe (incompatibilitate de Rh).

De exemplu, dacă se efectuează o transfuzie de sânge de la o persoană cu grup Rh pozitiv la o persoană cu grup Rh negativ, în sângele acesteia vor apare anticorpi anti-Rh care, cu ocazia celei de a două transfuzii de sânge de grup Rh pozitiv, vor ataca globulele roșii din sângele transfuzat, distrugându-le. Acest proces se numește hemoliza.

Incompatibilitatea de Rh este, de asemenea, importantă în sarcina. Dacă mama Rh negativ nu primește tratament la prima sarcina care să prevină formarea de anticorpi anti-Rh, în cazul celei de-a două sarcini, dacă fătul este tot Rh pozitiv, se vor formă rapid la mama anticorpi anti-Rh care vor traversa placenta și vor distruge globulele roșii ale copilului, ceea ce duce la apariția anemiei fetale. Dacă anemia este severă, fătul ar putea muri dacă nu se face transfuzie de sânge intrauterină.

 

Determinarea grupului sanguin și a factorului Rh este indicată:

 

Dacă nu vă cunoașteți grupa de sânge și factorul Rh este musai să faceți analizele necesare. Laboratorul de analize PROLIFE MEDICAL vă așteaptă la adresa Str. Republicii, nr.277 BIS sau ne puteți suna:

Tel.: 0235419255      Tel.: 0 731 490771.

 

 

Exit mobile version