Hepatită înseamnă inflamația ficatului. Când ficatul este inflamat sau distrus, funcția acestuia poate fi afectată. Consumul excesiv de alcool, toxinele, unele medicamente sau anumite afecțiuni pot să provoace hepatită. Totuși, hepatită este frecvent provocată de un virus – virusul hepatitei A, virusul hepatitei B sau virusul hepatitei C.
Ce este hepatită C?
Hepatită C este infecția ficatului provocată de virusul hepatitei C. Variază de la îmbolnăvire ușoară, care durează câteva săptămâni, la îmbolnăvire severă, pe viață. Hepatită C este adeseori descrisă că infecție “acută” (care înseamnă infecție nouă) sau infecție “cronică” (infecție pe viață).
- Hepatită C acută se produce în primele 6 luni de la expunerea la virusul hepatitei C. Hepatită C poate fi o boală pe termen scurt, însă pentru majoritatea oamenilor infecția acută determina infecție cronică.
- Hepatită C cronică poate însemna infecție pe termen lung dacă virusul hepatitei C nu este tratat. În lipsa tratamentului, hepatică C cronică poate provoca probleme severe de sănătate cum sunt deteriorarea ficatului (boală de ficat), ciroză (fibrozarea extremă a ficatului), cancer hepatic, chiar deces.
- Care sunt probabilitățile că hepatită C acută să devină cronică?
Aproximativ 75-85% dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitei C vor dezvoltă infecție cronică.
Este posibil că organismul să elimine virusul hepatitei C?
Da, aproximativ 15-25% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C elimina virusul fără a urmă tratament și nu dezvoltă infecție cronică. Specialiștii nu înțeleg în totalitate mecanismul.
Transmitere
Cum se transmite hepatită C?
Hepatită C se transmite când persoană intră în contact cu sângele unei persoane infectate cu virusul hepatitei C.
În prezent, majoritatea oamenilor se infectează cu virusul hepatitei C prin folosirea la comun a acelor sau a altor echipamente pentru prepararea sau injectarea drogurilor.
Cele mai frecvente modalități de infectare cu virusul hepatitei C sunt:
- Folosirea la comun a acelor, seringilor sau a altor echipamente pentru prepararea sau injectarea drogurilor
- Înțepături accidentale în cadrul unităților sanitare
- La naștere, din mama cu hepatită C
- Mai puțin frecvent, virusul hepatitei C poate fi transmis prin:
- Folosirea la comun a obiectelor personale care au intrat în contact cu sângele unei persoane infectate (lama de ras sau periuță de dinți)
- Raport sexual cu o persoană infectată cu virusul hepatitei C
- Tatuaj sau body piercing efectuate într-un salon neautorizat
- Virusul hepatitei C nu se răspândește prin folosirea la comun a tacamurilor, prin alăptat, îmbrățișare, sărut, strângere de mâna, tușe sau strănut. Nu se transmite nici prin alimente sau apă.
Curiozități despre virusul hepatita C
Mă pot reinfecta cu virusul hepatitei C dacă am avut anterior, dar virusul a fost eliminat din organism?
Da. Chiar dacă ai fost infectat cu virusul hepatitei C și virusul a fost eliminat de organism sau dacă ai fost tratat cu succes și vindecat, poți să te reinfectezi cu virusul hepatitei C.
Virusul hepatitei C se poate transmite prin contact sexual?
Da, însă riscul de transmitere prin contact sexual se consideră a fi redus. Riscul crește în cazul persoanelor care au mai mulți parteneri, au o boală cu transmitere sexuală, întrețin raporturi sexuale sau sunt infectate cu HIV.
Pot lua hepatită C dacă îmi fac tatuaj sau piercing?
Câteva studii importante arată că hepatită C nu se poate răspândi prin intermediul saloanelor autorizate. Totuși, răspândirea hepatitei C (și a altor boli infecțioase) este posibilă dacă nu se respectă procedurile de utilizare a acelor și acestea nu sunt sigilate (cum se întâmplă în închisori).
Hepatită C se poate răspândi la persoanele care locuiesc sub același acoperiș?
Da, însă nu se întâmplă des. Dacă virusul hepatitei C se răspândește în acest caz, cel mai probabil este rezultatul expunerii directe a pielii la sângele unui colocatar care este infectat.
Cine are risc de hepatită C?
Unele persoane au risc crescut:
- Foștii și actualii utilizatori de droguri injectabile, inclusiv cei care le-au folosit o singură dată, cu mulți ani în urmă
- Persoanele născute între 1945 și 1965
- Pacienții hemodializați
- Persoanele care se știu expuse la virusul hepatitei C, cum sunt:
- Lucrătorii din sănătate care au suferit înțepături accidentale de ac care a implicat sângele unui pacient infectat cu virusul hepatitei C
- Primitorii de sânge sau organe de la un donator testat pozitiv pentru virusul hepatitei C
- Persoanele infectate cu HIV
- Nou-născuții din mame infectate cu virusul hepatitei C
- Persoanele încarcerate
- Persoanele care folosesc droguri inhalante
- Persoanele care au body piercing sau tatuaje efectuate cu instrumente nesterile
Care este riscul că gravidă să transmită hepatită C către nou-născut?
Aproximativ 6 din 100 de nou născuți din mame cu hepatită C se infectează cu virusul hepatitei C. Totuși, riscul este mai mare dacă mama are atât HIV, cât și hepatită C.
Mă pot infecta cu virusul hepatitei C de la țânțari sau de la altă înțepătură de insectă?
Nu, nu există dovezi că virusul hepatitei C se poate transmite prin înțepătura de țânțari sau alte insecte.
Pot să donez sânge dacă am rezultatul pozitiv pentru hepatită C?
Nu sunt acceptați donatorii care au sau au avut orice formă de hepatită.
Simptome
Care sunt simptomele hepatitei C acute?
Persoanele cu infecția virusul hepatitei C acute (noi) de obicei nu au simptome sau au simptome ușoare. Când apar, simptomele includ:
- Febră
- Oboseală
- Urină închisă la culoare
- Scaune deschise la culoare
- Durere abdominală
- Scăderea poftei de mâncare
- Greață
- Vărsături
- Durere articulară
- Icter (ingalbenirea mucoaselor pielii sau ochilor)
La cât timp de la expunerea la virusul hepatitei C apar simptomele?
În cazul persoanelor care au simptome în urmă infecției acute, acestea pot să apară, în medie, în 2-12 săptămâni de la expunere. Totuși, majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei C sunt asimptomatice.
Persoană asimptomatică poate transmite hepatită C?
Da, chiar dacă persoană cu hepatită C nu are simptome poate transmite virusul hepatitei C la alte persoane.
Este posibil să am hepatită C și să nu știu?
Da, majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei C nu știu că sunt infectate pentru că nu arată și nu se simt bolnave.
Care sunt simptomele hepatitei C cronice?
Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei C cronice nu au simptome sau au simptome generale sau comune, precum oboseală cronică sau depresia.
Majoritatea persoanelor dezvoltă în final boală hepatică cronică, care variază de la ușoară la severă, cum sunt ciroză (fibrozarea extremă a ficatului) și cancerul hepatic.
Boală hepatică cronică la persoanele cu hepatită C se produce încet, fără semne sau simptome, pe parcursul a câteva decenii.
Infecția cu virusul hepatitei C cronice rămâne deseori necunoscută până când persoanele fac screening pentru donare de sânge sau când este depistată o analiză de sânge cu valori anormale în timpul unui control de rutină.
Cât de severă este hepatită C cronică?
Hepatită C cronică poate fi o boală severă care determina probleme de sănătate pe termen lung, cum sunt deteriorarea ficatului, insuficientă hepatică, cancerul hepatic sau chiar decesul.
Care sunt efectele pe termen lung ale hepatitei C?
Din 100 de persoane infectate cu virusul hepatitei C:
- 75-85 vor dezvoltă infecție cronică
- 10-20 vor dezvoltă ciroză în următorii 20-30 de ani
Din 100 de persoane cu hepatită C și ciroză, cu fiecare an care trece:
- 3-6 vor dezvoltă insuficientă hepatică
- 1-5 vor dezvoltă cancer hepatic
Dezvoltarea cirozei este mai probabilă dacă ești bărbat, ai peste 50 de ani, consumi alcool, ai boala ficatului gras non-alcoolic, coinfectie cu virusul hepatitei B și HIV sau urmezi tratament imunodeprimant.
Dacă sunt gravidă, ar trebui să mă testez pentru hepatită C?
Testarea pentru hepatită C nu face parte din analizele prenatale de rutină. Totuși, dacă ești gravidă și ai factori de risc pentru infecția cu virusul hepatitei C, ar trebui să întrebi medicul în legătură cu testarea.
Femeia cu infecția virusului hepatitei C ar trebui să evite alăptarea?
Nu. Nu există dovezi că virusul hepatitei C se poate transmite prin alăptare. Mamele cu hepatită C ar trebui însă să fie precaute dacă mameloanele sunt crăpate sau sângerează, deoarece nu există suficiente informații privind riscurile de transmitere în aceste condiții.
Care sunt analizele de sânge folosite pentru testarea hepatitei C?
Singură modalitate prin care poți afla dacă ai hepatită C este prin analize de sânge – s-ar putea să fie nevoie de mai multe tipuri de analize.
O analiză de sânge, numită testul anticorpilor hepatitei C (anti-HCV), arată dacă ai fost vreodată infectat cu virusul hepatitei C. Anticorpii sunt substanțe chimice eliberate în sânge când persoană este infectată. Un alt test, numit testul ARN viral hepatită C, arată dacă ai în prezent o infecție cu virusul hepatitei C. ARN este materialul genetic al virusului.
Cum interpretez rezultatele analizei anticorpilor hepatitei C?
Există două rezultate posibile:
- Nonreactiv sau negativ înseamnă că persoană nu a avut niciodată hepatită C. Totuși, dacă persoană a fost expusă recent la virusul hepatitei C va avea nevoie de repetarea analize.
- Reactiv sau pozitiv înseamnă că anticorpi ai hepatitei C au fost descoperiți în sânge și că persoană a fost infectată cu virusul hepatitei C la un moment dat. Odată infectată, persoană va avea întotdeauna anticorpi în organism – este valabil și în cazul în care organismul a eliminat virusul hepatitei C. Un rezultat reactiv necesită o analiză suplimentară, numită testul ARN viral hepatită C (sau prin metoda PCR), pentru a confirma dacă virusul este în continuare prezent în fluxul sanguin al persoanei respective.
La cât timp de la expunerea la virusul hepatitei C poate testul anticorpilor să arate dacă persoană este infectată?
Pentru majoritatea persoanelor expuse la virusul hepatitei C, analiză anticorpilor HCV va fi pozitivă în 4-10 săptămâni. Aproximativ 97% dintre persoanele infectate vor avea anticorpi HCV pozitivi la 6 luni de la expunere.
La cât timp de la expunerea la virusul hepatitei C poate să fie depistat virusul prin testul ARN viral hepatita C?
O analiză specială numită testul ARN viral hepatita C poate să arate că persoană este infectată în 2-3 săptămâni de la expunere.
Pot avea enzime hepatice cu niveluri normale (de exemplu, ALT) și să am hepatită C?
Da. Se întâmplă frecvent că persoanele cu hepatită C cronică să aibă niveluri ale enzimelor hepatice care cresc și scad, cu reveniri periodice la normal sau aproape de normal. Unele persoane cu hepatită C pot avea niveluri normale ale enzimelor hepatice timp de un an chiar dacă suferă de boală hepatică cronică.
Tratament
Care este tratamentul pentru hepatită C acută?
Nu există tratament recomandat pentru hepatită C acută. Persoanele infectate cu virusul hepatitei C ar trebui monitorizate de medic și luate în considerare pentru tratament dacă infecția persistă și devine cronică.
Care tratamentul pentru hepatită C cronică?
Există câteva medicamente disponibile pentru tratarea hepatitei C cronice. Tratamentele pentru hepatită C s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. Tratamentele disponibile în prezent presupun de obicei 8-12 săptămâni de medicație orală (pastile), care vindecă peste 90% din cazuri, cu număr redus de reacții adverse.
Ce poate face o persoană cu hepatită C cronică pentru a avea grijă de ficat?
Întâi de toate, persoanele cu hepatită C cronică ar trebui să consulte medicul în privința tratamentului, chiar dacă au mai fost tratate pentru hepatită C în trecut.
Pentru persoanele cu ciroză, există în continuare riscul de cancer hepatic chiar după vindecarea infecției cu hepatită C.
Persoanele cu hepatită C cronică și persoanele cu ciroză (chiar dacă s-au vindecat de hepatită C) ar trebui monitorizate regulat de către medic și vaccinate împotriva hepatitei A și hepatitei B.
Persoanele cu hepatită C cronică ar trebui să evite consumul de alcool întrucât poate deteriora suplimentar ficatul. Acestea ar trebui să consulte medicul înainte să ia orice medicament prescris, suplimente alimentare sau alte medicamente fără rețetă, deoarece acestea pot dauna ficatului.
Vă așteptăm cu drag la PROLIFE MEDICAL, laboratorul de analize potrivit unde îți poți face analize dorite. Ne găsiți la adresa Str. Republicii, nr.277 BIS sau ne puteți suna:
Tel.: 0235419255 Tel.: 0 731 490771.