Est News

Vot în unanimitate pe buget! În premieră, Vasile Pavăl anunță o finanțare record pentru investiții

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Local Vaslui a votat în unanimitate bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022. Comparativ cu ultimii ani, în 2022 este prevăzută cea mai mare sumă pentru investiții, în valoare de 170 milioane de lei. Una din dorința vasluienilor este modernizarea infrastructurii rutiere. În total, ar fi de reabilitat în oraș și suburbii 70 kilometri de străzi. Consilierii tuturor partidelor au felicitat executivul pentru modul profesionist în care a fost întocmit bugetul.

Consiliul Local Vaslui a aprobat în ședință ordinară bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022. La venituri este prevăzută suma de 259 milioane de lei, iar la cheltuieli suma de 324 milioane de lei, deficitul bugetar situându-se la suma de 60 milioane de lei.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că s-a lucrat foarte  rapid la întocmirea bugetului și pentru prima dată în ultimii ani bugetul local este votat în luna februarie. Primarul a adăugat că s-a făcut o analiza a execuției bugetare din anul trecut, s-au văzut obiectivele care nu s-au realizat, graficele de lucru care nu s-au îndeplinit, modul în care s-a format excedentul bugetar etc.

„Avem sume importante pentru transporturi, domeniul educației etc. Fondurile europene își vor pune amprenta pe dezvoltarea municipiului Vaslui. În acest an avem cel mai mare program de investiții din toate bugetele din ultimii ani. Dacă anul acesta avem 170 de milioane de lei pentru investiții, la anul suma va crește la 200 milioane de lei”, a precizat Vasile Pavăl.

Una din problemele ridicate de vasluieni în ceea ce privește investițiile vizează reabilitarea străzilor, a trotuarelor etc. Practic, sunt de reabilitat în oraș și la nivelul suburbiilor 70 kilometri de străzi, pentru care ar fi nevoie de o finanțare de circa 500 milioane de lei. Pentru realizarea acestor obiective va fi alocat un buget multianual, astfel încânt în doi – trei ani investițiile să fie realizate. Pentru multe  proiecte cu finanțare națională sau fonduri europene  este nevoie de cofinanțare din partea autorităților locale, iar executivul trebuie să asigure toată această finanțare.

În ceea ce privește taxele și impozitele locale se previzionează încasarea sumei de 36,8 milioane de lei, procentul în total venituri fiind de 14,21%. Anul trecut, gradul de realizare al veniturilor din taxe și impozite a fost de 99,39%, ceea ce înseamnă încasări realizate de 36,2 milioane de lei.

La finele anului 2021, contribuabilii existenţi în evidenţele fiscale se prezintă în următoarea structură: 47.096 roluri persoane fizice; 2.743 roluri persoane juridice. Principalele elemente care compun materia impozabilă deţinută de către contribuabilii persoane fizice se prezintă astfel: 31.476 clădiri și construcţii diverse care îndeplinesc elementele constitutive ale unei clădiri; 8.904.486 mp teren intravilan, structurat pe categorii de folosinţă; 29.151.381 mp teren extravilan, structurat pe categorii de folosinţă; 20.298 mijloace de transport, inclusiv remorci, pe tipuri.

Exit mobile version