de Dănuț CIOBANU
Facturile la energie și gaze naturale au devenit un calvar pentru tot mai multe familii din județul Vaslui. Practic, angajații din mediul privat, care majoritatea încasează salariul minim net pe economie, nu au bani din ce trăi. Situația socială gravă de la nivel local se repercutează în migrația populației active. Din marile orașe, dar și din sate, tinerii pleacă într-un număr foarte mare, mulți dintre aceștia rămânând permanent în străinătate.
Populația își achită cu mare greutate facturile la utilități. În multe cazuri, facturile la gazele naturale sunt în jur de 900 de lei, în timp ce la curentul electric o medie a facturlor este de circa 500 de lei. În total vorbim de o sumă de 1.400 de lei, cât reprezintă salariul net în plată la această dată. Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că în aceste condiții cum poate trăi o persoană cu această sumă.
„Ce face omul în această situație? Se duce peste salariul partenerului, dacă este căsătorit. Dacă nu este căsătorit nu mai mănâncă, nu mai face nimic. Dacă e căsătorit are salariul partenerului, îl transformăm în coșul zilnic și vedem unde ajungem. Poate domnii guvernnați se vor gândi și vor lua măsuri măcar de stopare a prețurilor. Din punctul meu de vedere, stoparea nu poate veni decât când suntem în satre să relansăm economia. E foarte greu!”, a spus Ioan Ciupilan.
În condițiile în care standardul de viață a scăzut considerabil, nu este de mirare că pe străzile orașelor vasluiene vedem tot mai puține persoane din categoria de vârstă 25-40 de ani. Ținând cont de diferențele de salarizare de la nivel local și din alte state europene, foarte multă lume alege să plece la muncă în străinătate.
„Eu vin din mediul privat, iar atunci când calculam salariile la personalul care lucra cu mine, țineam cont de coșul zilnic și de multe ori îl măream față de ceea ce era în realitate. Chiar dacă lua din profitul societății, știam că atunci când omul vine la muncă să își poată asigura traiul de zi cu zi, cu toate utilitățile, copiii, totul ce era necesar”, a mai spus Ciupilan.
Din nefericire, exodul populației din comunitățile locale continuă și în acest an la un nivel îngrijorător. Grav este faptul că mulți tineri nu se mai întorc, lucru care ar trebui să alarmeze atât autoritățile locale, cât și Guvernul de la București.
„Tinerii sunt cu bagajele făcute, lucru care mă întristează. La noi este o zonă de unde, sincer, nu a fost o afluență foarte mare. Ne pare rău că pleacă tinerii și o parte nu se mai întorc. Aceasta este o problemă majoră și guvernanții ar trebui să se gândească și să găsească soluții. În zona noastră nu există oportunități pentru foarte multe locuri de muncă”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.