Un nou raport al agenției pentru mediu a ONU (UNEP) arată că riscul incendiilor de vegetație crește de la an la an, iar țările lumii trebui să-și regândească bugetele alocate pentru prevenirea, stingerea și refacerea zonelor afectate, cu un accent mai mare pe componenta de prevenție.
Odată cu schimbările climatice care declanșează secete și fermierii defrișează pădurile, se așteaptă ca numărul incendiilor extreme să crească cu 30% în următorii 28 de ani. Și acum sunt medii arzătoare care nu erau predispuse la ardere în trecut, cum ar fi tundra arctică și pădurea tropicală amazoniană.
În același timp, dispariția lentă a nopților răcoroase și umede care au ajutat cândva la temperarea incendiilor înseamnă, de asemenea, că acestea sunt din ce în ce mai greu de stins, potrivit unui al doilea studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature..
Cu temperaturile pe timp de noapte crescând mai repede decât cele din timpul zilei în ultimele patru decenii, cercetătorii au descoperit o creștere cu 36% a numărului de ore după întuneric care au fost suficient de calde și uscate pentru a susține focul.
Raportul UNEP solicită guvernelor să regândească cheltuielile pentru incendii, recomandând să aloce 45% din bugetul lor pentru prevenire și pregătire, 34% pentru răspunsul la stingerea incendiilor și 20% pentru recuperare.
sursă: reuters.ro