Est News

Iată tot ce trebuie să știi despre VSH. Hai la analize!

Ce este VSH-ul și când este recomandată testarea?

După cum îi spune și numele, această analiză de sânge măsoară cât de repede sedimentează (se separă și depun) hematiile pe fundul unui tub de testare. În cazul unei afecțiuni care se manifestă prin inflamație, cu cât statusul inflamator este mai ridicat, cu atât și viteza de sedimentare va crește, deci și valoarea numerică a VSH-ului va fi crescută.

În general, se recoltează și împreună cu alți markeri inflamatori, precum proteina C reactivă (PCR) și fibrinogenul. Acest fapt ajută și mai mult la stabilirea diagnosticului.

Decizia de a efectua testul este luată de către medic, în urma unui consult, în cazul în care un pacient prezintă semne și simptome sugestive pentru o infecție, o boală autoimună sau cancer.

Febra inexplicabilă, durerile de cap, musculare și articulare, lipsa apetitului și pierderile în greutate pot fi asociate cu afecțiuni precum:

Toate cele enumerate vor prezenta o valoare a VSH-ului crescută.

 

Pregătirea pacientului și cum se efectuează recoltarea?

Nu este necesară o pregătire specială înainte de momentul recoltării, nefiind obligatoriu să se sară peste micul dejun.

În urma înțepăturii, zona respectivă poate rămâne sensibilă câteva ore. Pot apărea, de asemenea, echimoze (vânătăi). Cu toate acestea, după încetarea perioadei de sensibilitate, activitățile zilnice se pot relua fără probleme.

Procedura este extrem de simplă, fiind o analiză comună de sânge, care durează în jur de două minute.

Un asistent va identifica o venă propice pentru recoltare, va dezinfecta suprafața pielii corespunzătoare locului înțepăturii, apoi va introduce acul în vena aleasă.

Sângele va fi colectat într-un tub care conține anticoagulant de tip EDTA, pentru a preveni riscul de coagulare.

Valori normale și în afara limitelor ale VSH-ului și semnificația lor

Rezultatele testului pot varia în funcție de parametri precum vârsta, sexul și prezența altor probleme de sănătate în antecedent. Un rezultat în afara limitelor normale trebuie întotdeauna să fie comunicat medicului, pentru a putea decela afecțiunea responsabilă pentru aceste valori.

Astfel, intervalele considerate a fi în limita normalului (raportate la metoda Westergren) sunt:

VSH-ul aflat în afara limitelor normale nu trebuie să fie neapărat un motiv de îngrijorare. Valoarea trebuie evaluată de către medic și corelată cu semnele și simptomele clinice ale pacientului. Totuși, anumite afecțiuni pot ridica suspiciunea mai mult decât altele, precum:

O valoare a vitezei de sedimentare a hematiilor de peste 100 mm/h indică o boală activă la momentul recoltării.

VSH mare

Atunci când viteza de sedimentare a hematiilor apare ca fiind mărită, ea devine un bun indicator pentru afecțiuni cu un grad considerabil de inflamație. Astfel, singură sau împreună cu alți markeri inflamatori, poate fi utilă în mai multe situații:

Se consideră că există o legătură între nivelul ridicat al VSH-ului și manifestările cardiace (ischemia cardiacă) și cerebrale (accidentul vascular cerebral). Acest fapt se datorează prezenței inflamației la nivelul vaselor de sânge.

În cazul bolilor autoimune (poliartrită reumatoidă, lupus), VSH-ul mărit este folosit foarte des pentru a confirma diagnosticul. Totuși, o valoare normală nu poate să excludă boala. Când vine vorba despre patologii tipic inflamatorii, precum arterita temporală și polimialgia reumatoidă, o viteză de sedimentare a hematiilor mărită este utilă pentru confirmare. Din nou, o valoare normală nu poate obligatoriu exclude existența afecțiunilor. O afecțiune care beneficiază de ajutorul valorii VSH-ului este osteomielita. Nu numai că o valoare crescută poate confirma boala, dar și repetarea analizei este utilă, în monitorizarea evoluției bolii și răspunsului la tratament. Infecțiile bacteriene la copii sunt ușor de confirmat cu ajutorul VSH-ului. Astfel, un rezultat peste limita superioară a normalului poate confirma prezența infecției, testul prezentând o sensibilitate mare, în acest caz.

O altă patologie des întâlnită și care merită menționată separat este cancerul. O viteză de sedimentare a hematiilor cu o valoare peste limita normală se corelează cu prezența metastazelor și un prognostic nefavorabil, în cadrul mai multor tipuri ale acestei boli:

Precum în cazul celorlalte patologii, orice rezultat în afara limitelor normale trebuie discutat împreună cu medicul curant și asociat cu semnele și simptomele resimțite de către pacient. Un VSH mărit poate avea multiple semnificații.

VSH mic

Deși o viteză de sedimentare a hematiilor cu o valoare peste limita superioară a normalului este mai des întâlnită, nu trebuie trecută cu vederea nici cea sub limita inferioară. Astfel, întâlnim un VSH scăzut în următoarele situații:

Legătura dintre VSH și inflamație

Pentru a putea înțelege de ce viteza de sedimentare a hematiilor este o analiză utilă pentru diagnosticul afecțiunilor inflamatorii, trebuie să urmărim procesul fiziopatologic din spate.

În momentul în care o boală demarează un proces inflamator în organism, sistemul nostru imun are, la rândul lui, un răspuns la agresiune. Astfel, se vor produce mai multe proteine de fază acută (ex: fibrinogen, proteina C reactivă) și imunoglobuline. Sarcinile lor pozitive, alături de sarcinile negative ale hematiilor, vor determina formarea unor conglomerate. Prin urmare, forța gravitațională va fi mai mare, hematiile vor sedimenta mai rapid, deci și valoarea VSH-ului va fi mai mare.

Factori care pot influența valorile VSH

Din cauza faptului că viteza de sedimentare a hematiilor este o analiză care urmărește în ce fel se comportă niște componente ale sângelui, anumiți factori pot interfera cu valorile obținute și să le modifice. Acești factori pot fi atât interni (organismul), cât și externi (condițiile din laborator).

Factori ce țin de organism

Mai multe aspecte care nu au o semnificație patologică pot influența rezultatul:

 

Hai la analize! Laboratorul de analize PROLIFE MEDICAL îți pune la dispoziție posibilitatea analizei VSH. Ce trebuie să faci?

Fă-ți o programare la unul dintre numerele de telefon : Tel.: 0235419255      Tel.: 0731 490771

sau vin-o direct la Pro Life, cu adresa Str. Republicii, nr.277BIS.

 

 

Exit mobile version