de Dănuț CIOBANU
Primarii din județul Vaslui care vor să își dezvolte comunitățile trebuie să aibă asigurate sume pentru cofinanțarea investițiilor. Dacă din veniturile proprii acești bani nu pot fi acoperiți, mai există varianta apelării la CJ Vaslui, însă nici în această situație nu există sume nelimitate la dispoziție. Tocmai de aceea, împrumuturile bancare contractate de primării reprezintă o soluție pentru finalizarea proiectelor.
Asigurarea cofinanțării pentru proiectele de investiții este una din principalele preocupări pentru administrațiile locale. Pe lângă sumele alocate de către Consiliul Județean (CJ) Vaslui pentru echilibrarea bugetelor locale, primăriile mai au la dispoziție resursele proprii și împrumuturile bancare. Astfel, pentru a fi sigure că își finalizează cu bine proiectele aflate în derulare, unele UAT-uri au apelat la împrumuturi bancare.
„Noi am apelat și la împrumuturi bancare pentru a asigura cofinanțările. Ne orientăm și către CJ Vaslui și totdeauna când am avut nevoie de sume pentru cofinanțări să știți că ne-au ajutat și nu ne-au întors niciodată spatele când am apelat la ei. Sunt sigur că vom găsi și de această dată sprijin în dumnealor și cred eu că au ajutat pe toată lumea. Nu putem spune că au fost comunități mai ajutate sau comunități mai puțin ajutate. Cu ce mai avem noi și de la CJ sperăm să cofinanțăm toate proiectele pe care le avem în derulare”, a spus Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni.
Necesarul de finanțare al UAT-urilor din județul Vaslui este uriaș. Pentru a repartiza fondul de 6% din impozitul pe venit, CJ Vaslui a solicitat primarilor să prezinte nevoile de finanțare de la nivel local pentru acest an. Nici mai mult, nici mai puțin, primarii au solicitat fonduri care se ridică la 1,2 miliarde de lei. Cum fondul de repartizat este de numai 32,9 milioane de lei, s-a decis ca numai 21 de UAT-uri care sunt în situație critică să primească 8,8 milioane de lei. Printre ele se numărăr Ibănești, Tanacu Găgești, Ciocani, Oșești etc.
În ceea ce privește resursele financiare, Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că trebuie foarte mare atenție din partea autorităților locale, atunci când vine vorba despre utilizarea unor instrumente financiare.
„Au fost mecanisme de împrumut pentru cofinanțarea proiectelor, împrumut din Trezorerie, pe care nu le-am utilizat. Acum pe cine să dăm vina, dăm vina pe noi dacă nu le-am utilizat! Noi, la CJ Vaslui, le-am utilizat, dar unii nu le-au utilizat din necunoaștere, dar necunoașterea legii nu te exonerează de răspundere și tot așa mai departe”, a explicat Dumitru Buzatu.
În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei.