Este remarcabil faptul că multe universități au reacționat public, condamnând războiul început de Rusia în Ucraina. Este de apreciat faptul că o serie de universități au oferit cazare în căminele studențești, au asigurat mese în cantine, au demarat campanii de donare de produse sau strângere de fonduri.
Organizațiile studențești se implică prin voluntari în tot ce este nevoie pentru sprijinirea refugiaților (voluntariat în vămi, asigurarea transportului, facilitarea cazărilor, campanii de colectare de produse sau donare de sânge).
ANOSR comunică constant cu colegii din Ucraina și îi informează în limba ucraineană despre situația din România, drepturile lor și facilitățile de la vamă și din țară. Sprijinim cazarea refugiaților și preluăm solicitări din grupul de coordonare al Guvernului, discutând punctual cu universitățile și organizațiile studențești. Ne coordonăm zilnic cu organizațiile membre pentru resurse și voluntari.
Facem apel la toate universitățile să se poziționeze public ferm împotriva recentelor evenimente și să pună la dispoziție infrastructura proprie pentru sprijinirea celor afectați. Facem apel la Ministerul Educației să finanțeze din fondul pentru situații speciale universitățile implicate în sprijinirea refugiaților.
În campusul „Al. I. Cuza” din Galați sunt cazați peste 300 de refugiați din Ucraina. Universitatea pune la dispoziție 770 de locuri.
Liga Studenților Din Galați se implică prin asigurarea de voluntari la vămile Giurgiulești și Isaccea, transportul refugiaților la Galați, suport pentru refugiații cazați în căminele studențești și colectare de produse.
Donații la Galați se pot face:
– Pentru produse: Căminul C din Campusul Studențesc ,,A.I.Cuza” de pe Strada Domnească Nr. 153
– Pentru bani: Asociației pentru Instruire în Situații de Urgență Galați, care sprijină în Campus: RO48BRDE180SV26426761800 la BRD Galați, cu mențiunea HelpUcraina. Fondurile vor fi direcționate exclusiv către refugiați.
Universitatea din București pune la dispoziție 250 de locuri de cazare pentru studenții și profesorii din Ucraina.
Asociația Studenților în Științe Politice (ASSP-UB) a lansat un apel în rândul studenților pentru sprijin inclusiv cu transport, cazare și voluntariat.
Pentru donații, au fost deschise centrele de colectare:
– Serviciul Social din incinta Campusului Grozăvești ( Splaiul Independenței nr. 204, sector 6, București)
– Cantina Mihail Kogălniceanu ( Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, sector 5, București).
– sediul Facultății de Științe Politic
Donațiile sub formă de bani sunt acceptate în contul următor:
Cont Revolut: +40724862056
Cont ING: RO25INGB0000999911551512
Titular cont: Nicola Delia Chiriac
Detalii de plată: “Studenții Solidari – Alături de Ucraina”
La inițiativa Universității din București, CIVIS a emis ieri, 24 februarie, o declarație comună prin care condamnă agresiunile militare asupra Ucrainei și a cetățenilor ei. Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește zece dintre cele mai importante universități din Europa.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis asigurarea cazării unui număr de 45 de refugiați la Staţiunea Biologică Marină de la Agigea. Totodată, a asigurat cazarea unui număr de 80 de studenții tunisieni în căminul „Buna vestire” și în complexul studențesc „Akademos” , studenți aflați în tranzit spre Tunisia. UAIC a anunțat că va sprijini cu servicii diverse 50 de studenți și cadre didactice din Ucraina, împreună cu familiile acestora, și 125 de locuri de cazare.
În campusul UAIC funcționează un centru de colectare pentru alimente neperisabile, apă și pături. Totodată, UAIC deschide un cont bancar în care membrii comunității academice donează sume de bani ce vor fi direcționate către ajutorarea refugiaților din Ucraina.
Echipe ale Universității de Vest din Timișoara, formate din avocați și studenți voluntari, vor susține prin resurse juridice activitatea organizațiilor non-profit implicate în acordarea de asistență pentru persoanele afectate de războiul din Ucraina.
Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) face parte din comitetul de coordonare al campaniei ”Timișoara pentru Ucraina” demarată de autoritățile locale. OSUT, alături de OSB Timișoara, asigură sprijin prin voluntarii implicați în colectarea și transmiterea de donații către refugiații din republica Moldova.
Se poate dona pentru Cernăuți:
Cont donații: RO28 RNCB 0255 1510 2294 0001
Banca: BCR
Detalii: Sprijin pentru Ucraina
Titular cont: Fundația Comunitară Timișoara
Studenții, prin Liga Studenților Tg. Mureș implică prin voluntari în vama Sighet, traducători, transport, colectează și transportă donații în vamă. Totodată, au lansat o companie pentru donarea de sânge.
Colectarea de donații continuă atât la sediul Ligii (strada Nicolae Grigorescu, nr 15, căminul nr. 2, parter), cât și la J’ai Bistrot Târgu Mureș (Piața Mărășești, nr 6).
Donațiile în bani se pot face în cele 2 conturi:
Liga Studenților Tg. Mureș
RO18BTRL02701205P4937700
Detalii: Donație Ucraina
Asociația facem
RO59BACX0000001683242001
Detalii: Donație Ucraina
UMFST sprijină activitatea demarată de LSTGM.
6. Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca – Centru Baia Mare
Studenții se implică la vamă prin Liga Studentilor „Pintea Viteazul” – LSPV.
LSPV a lansat un apel pentru voluntariat:
Grupul oficial al județului Maramureș, în care se centralizează informații despre nevoi reale și acțiuni de sprijin, este următorul: https://www.facebook.com/groups/678930569901975/?ref=share
Pentru donații:
Din 28 februarie, punctul de colectare va fi la Casa Armatei, strada Hortensiei, nr. 1 Baia Mare, intervalul orar fiind 11:00 – 18:00!
La SIGHET: Sala Polivalentă
Donații în bani pentru acoperirea urgențelor se pot face în conturile Asociației Centrul de Cercetare si Formare a Universitatii de Nord Baia Mare cu mențiunea „Maramures pentru Ucraina”:
PayPal: https://www.paypal.com/donate/…
Banca Transilvania cont RON: RO64 BTRL 0250 1205 R916 14XX
Banca Transilvania cont EURO: RO36BTRLEURCRT00R9161401
UTCN pune la dispoziția celor care se retrag din calea conflagrației 200 de locuri de cazare în camere de 2 sau 4 persoane situate în căminele studențesti din Baia Mare, precum și facilități de masă. Spațiile de cazare au fost înscrise și într-o platformă națională, gestionată de Guvernul României pentru o mai bună utilizare / repartizare la nivel național.
Universitatea pune la dispoziția refugiaților care se retrag din calea războiului din Ucraina aproximativ 120 de locuri de cazare în 28 de garsoniere
Studenții se implică în sprijinirea refugiaților. Donații se colectează la sediul Societatea Studentilor Medicinisti Iasi – SSMI. SSMI a lansat un apel pentru implicarea studenților voluntari. Pentru înscriere: https://forms.gle/71QQwCR1gfEQav1Y7
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat autoritățile naționale că se pot baza pe ea în acordarea de sprijin academic și material (ex. cazare/hrană etc.) persoanelor refugiate în această perioadă din Ucraina, dacă va fi nevoie, în funcție de resursele disponibile și cadrul legal existent. Într-o declarație publică, rectorul universității propune ca profesorii și cercetătorii de la universitățile din Ucraina să aibă posibilitatea de a coopera cu universitățile din România.
Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești condamnă cu fermitate evenimentele și pune la dispoziție cazare în căminele U.P.G. Ploiesti pentru 100 de persoane și o masă caldă la cantina din campus, ca urmare a apelului partenerilor internaționali de la “Ivano-Frankivsk Național Technical University of Oil and Gas”.
Rectorul SNSPA reacționează public față de acțiunile Rusiei, solicitând răspuns ferm din partea comunității internaționale.
Studenți și cadre didactice ale facultății de management au inițiat o campanie de donare.
Contact: office.letsshare@yahoo.com sau sergiu.stan@facultateademanagement.ro. (pentru donații până în 3 martie).
Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) a organizat o strângere de produse la Căminul U3, camera 103.
Fundația UMF colectează și bani, pentru cine poate dona:
IBAN: RO38RNCB0090168936490001
Cod de identificare fiscală entitate non-profit / unitate de cult: 43369088
La efectuarea plății, se menționează și motivul transferului (de exemplu: „Donație refugiați Ucraina”).
Universitatea de Arte din Târgu Mureș își arată sprijinul și oferă găzduire, în limita locurilor de care dispune, atât studenților, cât și profesorilor Universității Naționale de Teatru, Cinematografie și Televiziune I.K. Karpenko-Kari din Kiev
Comunitatea academică a USAMV București își afirmă solidaritatea față de Ucraina și pune la dispoziție infrastructura proprie pentru sprijinirea colegii universitari din instituțiile de învățământ ale Ucrainei.
Universitatea Politehnica din București a organizat o dezbatere pe tema valorilor democratice în regiune și sprijină cu cazare.
Universitatea își exprimă îngrijorarea cu privire la escaladarea situației și, totodată, solidaritatea cu națiunea vecină, care trece acum prin momente deosebit de dificile.
Universitatea este solidară cu cetățenii Ucrainei în aceste zile în care viața lor este amenințată și aruncată în incertitudine. Comunitatea UTBv se alătură tuturor vocilor care cer pacea acum. Sunt solidari cu studenții proprii din Ucraina și cu familiile lor, cu toți studenții, profesorii și cercetătorii țării vecine. Anunță sprijin moral și material (transport, cazare și masă în campus, spații de lucru – în funcție de solicitări și de capacitatea noastră) și vor colabora cu autoritatea națională și locală pentru coordonarea formelor de ajutor.
Comunitatea academică a Universității din Craiova se solidarizează cu victimele conflictului și cu întreaga comunitate educațională și de cercetare a statului ucrainean, având posibilitatea de a oferi cazare și masă pentru 50 de refugiați ucraineni.
Centre de colectare permanentă:
– Căminul Studențesc 6, Complex Mecanica-Drept, sediul Convenției Organizațiilor Studențești – parter, (luni-vineri, 10:00-18:00)
– Căminul Studențesc 3, Complex Agronomie (luni-vineri, orele 10:00-18:00)
– Căminul Studențesc 10, Lapus (luni-vineri, 10:00-18:00)
Universitatea de Ştiințe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca își afirmă solidaritatea față de Ucraina și cetățenii săi greu încercați în ultimele zile și pune la dispoziția persoanelor refugiate cazare și masă în cadrul spațiilor deținute de USAMV Cluj-Napoca. Totodată, USAMV oferă gratuit animalelor de companie ale persoanelor refugiate evaluări medicale și consult de specialitate la clinicile veterinare, în baza unui act de identitate emis în țara vecină.
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău oferă, în mod gratuit, 100 de locuri de cazare și masă pentru refugiații din Ucraina în căminele C3 și C4.
21. ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI
ASE sprijină refugiații prin punerea la dispoziție a infrastructurii de cazare pentru refugiații aflați în tranzit, atât la București, cât și la Centrul Teritorial Covasna.
22. Universitatea Titu Maiorescu
Universitatea Titu Maiorescu a inițiat un program de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Programul constă în:
– asigurarea de cazare și hrană în spațiile Universității pentru cele mai vulnerabile categorii de refugiați (mame și copii, bătrâni);
– oferirea de medicamente, materiale sanitare, asistență medicală, haine și a altor obiecte necesare celor aflați în nevoie.
UVVG pune la dispoziție spații de cazare, consiliere psihologică și facilitarea serviciilor medicale. 180 de locuri în Arad! Toate spațiile de cazare disponibile au fost înscrise într-o platformă națională, gestionată de Guvernul României, și vor putea fi accesate de persoanele aflate la nevoie, cu sprijinul autorităților. UVVG pune la dispoziţia refugiaţilor 50 de locuri în cadrul hotelului din Săvârşin, iar în parteneriat cu Primăria din localitate va oferi, zilnic, câte o masă caldă. Alte 80 de locuri sunt asigurate în cadrul Complexului Universitar Macea, în incinta Castelului Csernovics, unde se asigură şi o masă caldă. De asemenea, alte 50 de locuri, repartizate în cinci apartamente şi 10 camere din cadrul Căminului Academica al UVVG, situat în municipiul Arad, vor fi puse la dispoziţia refugiaţilor cu ajutorul Platformei: „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”.
Liga Studentilor UVVG din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat un punct de colectare a donaţiilor. Pentru donații contactați: Alex Laza 0746374762.
Universitatea din Pitești oferă, începând cu data de 27 februarie, găzduire (cazare și mâncare) pe termen lung, pentru un număr de 300 de refugiați din Ucraina. Totodată, Universitatea s-a înscris și pe platforma Guvernului României – „Ucraina, împreună ajutăm mai mult”.
Universitatea din Petroșani oferă 160 de locuri de cazare. Se pot fac donații de materiale. Contactările pentru donații pot fi făcute la acest număr de telefon: +40764874410.
Se pot face și donații financiare Fundației Județene de Tineret Hunedoara. IBAN: RO97RNCB0160027079590002 Titular: FUNDAȚIA JUDEȚEANĂ A TINERETULUI HUNEDOARA
UMF Cluj Napoca oferă 100 de locuri cazare/masa/asistenta medicală.
UPT Timișoara oferă 100 de locuri de cazare. Au fost contactați toți studenții ucrainieni din UPT unde au primit sprijin punctual fiecare student. Se va organiza o campanie internă de donare de sânge.
Alte inițiative ale organizațiilor studențești:
– OSB Bucureşti și FTB – Federația Tinerilor Basarabeni sprijină prin traducători de ucraineană și rusă la vamă
– FASMR – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România a inițiat o campanie de donare de sânge la nivel național – https://www.facebook.com/doneazasangefiierou.national