Est News

Primăriile din județul Vaslui nu au mai fost asaltate în această iarnă cu cereri pentru ajutor social

Pe timpul anotimpului rece, numărul beneficiarilor de venit minim garantat din județul Vaslui nu a mai crescut la fel ca în alți ani. De regulă, odată cu venirea ierni, multe persoane defavorizate mergeau la primării unde solicitau ajutoare sociale. La sfârșitul lunii ianuarie 2022, în județul Vaslui erau 7.260 beneficiari de venit minim garantat, care încasau lunar o sumă medie de 268 lei. Doar în prima lună a acestui an, plățile aferente ajutorului social s-au ridicat la suma de 1,9 milioane de lei. Spre comparație, în ianuarie 2021, în județul nostru primeau ajutor social 7.909 familii sau persoane singure.

Una din explicațiile pentru care numărul asistaților social nu a mai crescut de timpul ierii este și implicarea primarilor în vederea diminuării numărului de persoane dependende de bugetul statului. Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, a spus că a dialogat constant cu beneficiarii Legii 416/2001 și a reușit să le ofere informații în vederea găsirii unui loc de muncă, precum și pentru urmarea unor cursuri de calificare profesională. Astfel, din comuna Todirești, o parte din asistații social s-au angajat în Vaslui, Roman (județul Neamț) sau în Iași.

„Oamenii au înțeles că trebuie să muncim, să aibă o asigurare de sănătate, să avem stabilitate în familie, un venit mult mai bun față de acești bani de la ajutorul social de 200-300 lei/lună. Nu putem funcționa normal cu acești bani din asistența socială. Este un lucru benefic pentru noi toți. Având un program normal de viață și un venit stabil ne permitem să achităm o parte din taxele și impozitele locale, chiar dacă acestea nu au fost actualizate în ultimii ani decât cu indicii de inflație. Angajarea acestor persoane se reflectă și în încasarea acestor taxe locale”, a spus Petrică Simiuc.

(Dănuț CIOBANU)

 

Exit mobile version