de Dănuț CIOBANU
Autoritățile județului Vaslui pregătesc tabere în zonele Bârlad și Huși, pentru cazarea refugiaților din Ucraina. Pentru a face față valului mare cetățeni ucraineni care este așteptat să ajungă în județul Vaslui, a fost demarată o inventariere a locațiilor care sunt la dispoziția UAT-urilor. Până în prezent, aproximativ 10.000 de refugiați au intrat în România pe la vama Albița. Sute de persoane refugiate sunt cazate gratuit la hoteluri și pensiuni sau la locuințe particulare, unde au asigurată și hrana.
Comiterul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a demarat acțiunile în vederea pregătirii taberelor, unde vor fi primiți cetățenii din Ucraina care fug din calea războiului. Locațiile vor fi amplasate în zonele Bârlad și Huși, iar autoritățile județene au decis modul în care acestea vor fi organizate. Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, a precizat că a fost transmisă o solicitare tuturor UAT-urilor din județ, pentru a transmite locațiile de care dispun. Este vorba despre internate, săli de sport, săli din unitățile de învățământ etc.
„Suntem pregătiți din toate punctele de vedere, pentru a răspunde cum trebuie oricărui flux de persoane. Nu discutăm despre persoane refugiate, pentru că deocamdată nu și-a manifestat nimeni interesul de a cere acest lucru. Am înregistrat și persoane aparținând altor state, care aveau rezidență în Ucraina, și au cerut sprijin pentru a ajunge la București și de acolo să meargă acasă”, a precizat Daniel Onofrei.
De asemenea, au venit solicitări pentru cazare pentru perioade scurte și din partea cetățenilor din Ucraina. După ce ajung în țara noastră aceste persoane au la dispoziție servicii de transport pentru a se deplasa în alte zone.
Pentru următoarele zile, autoritățile locale se așteaptă la fluxuri de persoane mult mai mari prin vama Albița, care pot depăși peste 6.000 de treceri pe zi. De altfel, în vamă au apărut autocare care preiau persoane înainte de graniță și îi lasă în zona Petrom, după graniță.
„Sunt o mulțime de solicitări pentru a participa la primirea acestor prieteni din Ucraina. Din păcate noi nu putem centraliza tot ce circulă pe rețelele de comunicare. Sunt foarte multe inițiative care nu trec prin noi. Noi am mediatizat o adresă de mail, unde cetățenii se pot înregistra la astfel de acțiuni, ca să putem organiza într-un mod coerent această acțiune. Unele persoane fac exces de zel și se deplasează dincolo de vama Albița, oferindu-se să îi aducă de la granița Ucrainei”, a mai spus prefectul.